Što su vitamini

Trenutno pregledavate Što su vitamini
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 studenoga, 2023

Vitamini u prehrani

Vitamini su organske tvari koje su esencijalne za normalno funkcioniranje tijela. Oni su neophodni za održavanje zdravlja, rast i razvoj. Vitamini se ne proizvode u tijelu, pa se moraju unositi putem hrane ili dodataka prehrani. Postoje dvije vrste vitamina: topivi u vodi i topivi u mastima.

Topivi vitamini

Topivi vitamini uključuju vitamin C i vitamine B kompleksa. Ovi vitamini se lako apsorbiraju u tijelu i višak se izlučuje putem urina. Oni su osjetljivi na toplinu i svjetlost, pa je važno pravilno pripremati i čuvati hranu kako bi se očuvala njihova nutritivna vrijednost.

Topivi u mastima

Topivi vitamini u mastima uključuju vitamine A, D, E i K. Ovi vitamini se apsorbiraju zajedno s mastima u crijevima i pohranjuju se u masnom tkivu i jetri. Budući da se mogu nakupljati u tijelu, prekomjerni unos ovih vitamina može biti štetan.

Značaj vitamina

Vitamini imaju brojne važne funkcije u tijelu. Vitamin C, na primjer, igra ključnu ulogu u održavanju imunološkog sustava i potiče proizvodnju kolagena. Vitamin D je važan za zdravlje kostiju i regulaciju razine kalcija u tijelu. Vitamin A je neophodan za dobar vid i zdravlje kože, dok vitamin E djeluje kao antioksidans i štiti stanice od oštećenja slobodnih radikala.

Nedostatak i prekomjerni unos vitamina

Nedostatak vitamina može dovesti do različitih zdravstvenih problema. Na primjer, nedostatak vitamina C može uzrokovati skorbut, dok nedostatak vitamina D može dovesti do rahitisa. S druge strane, prekomjerni unos vitamina može biti štetan. Na primjer, prekomjerni unos vitamina A može dovesti do toksičnosti i ozbiljnih zdravstvenih problema.

Vitamini su ključni nutrijenti za održavanje zdravlja i vitalnosti. Važno je konzumirati raznovrsnu prehranu koja sadrži sve potrebne vitamine kako bi se osiguralo optimalno funkcioniranje tijela.

  Ocijeni članak!