Kako funkcionira kvazari?

Trenutno pregledavate Kako funkcionira kvazari?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 listopada, 2023

Povijest otkrića

Kvazari su fascinantna astronomsko-astrofizička pojava koja je prvi put zabilježena u 1960-ima. Njihovo otkriće je rezultat naprednih teleskopskih opservacija i analiza spektralnih linija.

Karakteristike kvazara

Kvazari su izuzetno svijetle i izvor su snažnih elektromagnetskih zračenja. Njihova svjetlost dolazi iz središta dalekih galaksija i može biti milijardu puta svjetlija od naše Sunčeve svjetlosti.

Funkcioniranje kvazara

Kvazari su povezani s crnim rupama i aktivnim galaktičkim jezgrama. Crna rupa u središtu galaksije privlači velike količine plina i prašine. Taj materijal se spiralno kreće prema crnoj rupi, stvarajući akrecijski disk oko nje.

Akrecijski disk je izvor ekstremno visoke temperature i pritiska, što rezultira oslobađanjem ogromne količine energije u obliku svjetlosti i elektromagnetskog zračenja. Taj proces stvara karakteristične spektralne linije koje omogućuju identifikaciju kvazara.

Udaljenost i važnost kvazara

Većina kvazara se nalazi na ogromnim udaljenostima od Zemlje, često preko milijardu svjetlosnih godina. To znači da promatramo kvazare u vrlo udaljenim vremenima, što nam pruža uvid u rane faze razvoja svemira.

Proučavanje kvazara omogućuje nam bolje razumijevanje evolucije galaksija, formiranja crnih rupa i raznih fizičkih procesa koji se odvijaju u ekstremnim uvjetima. Kvazari su stoga važni objekti za istraživanje i doprinose našem sveobuhvatnijem razumijevanju svemira.

  Ocijeni članak!