Što znači bisexual

Trenutno pregledavate Što znači bisexual
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 listopada, 2023

Biseksualnost kao seksualna orijentacija

Biseksualnost je seksualna orijentacija koja se odnosi na privlačnost prema oba spola, odnosno prema muškarcima i ženama. Osobe koje se identificiraju kao biseksualne osjećaju emocionalnu, romantičnu i/ili seksualnu privlačnost prema oba spola.

Historijski kontekst

Biseksualnost ima dugu povijest u različitim kulturama i društvima diljem svijeta. Međutim, zbog stigmatizacije i nedostatka razumijevanja, biseksualne osobe su često bile marginalizirane i nisu dobivale adekvatnu podršku.

Različiti identiteti unutar biseksualnosti

Biseksualnost je širok pojam koji obuhvaća različite identitete i iskustva. Neke osobe se identificiraju kao 50/50 biseksualne, što znači da su jednako privučene oba spola. Drugi se mogu identificirati kao fluidni, što znači da njihova privlačnost može varirati tijekom vremena.

Biseksualnost i predrasude

Biseksualne osobe često se suočavaju s predrasudama i stereotipima. Jedan od uobičajenih stereotipa je da su biseksualne osobe promiskuitetne ili da ne mogu donijeti odluku o svojoj seksualnoj orijentaciji. Važno je razumjeti da su biseksualne osobe jednako sposobne za emocionalne veze i monogamiju kao i osobe koje se identificiraju kao heteroseksualne ili homoseksualne.

Podrška biseksualnim osobama

Za biseksualne osobe je važno imati podršku i razumijevanje okoline. Osiguravanje sigurnog i prihvaćajućeg okruženja može pomoći u smanjenju stigme i poboljšanju kvalitete života biseksualnih osoba.

  Ocijeni članak!