Što znači crna stolica

Trenutno pregledavate Što znači crna stolica
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 veljače, 2024

Uzroci crne stolice

Crna stolica, poznata i kao melena, može biti rezultat različitih faktora. Jedan od najčešćih uzroka je krvarenje u gornjem dijelu probavnog sustava, kao što su želudac ili dvanaesnik. Krv, kada se unese u probavni trakt, mijenja boju stolice u tamnu i gotovo crnu.

Potencijalne bolesti i stanja

Crna stolica može biti simptom ozbiljnih bolesti i stanja. Jedan od mogućih uzroka je krvarenje iz čira na želucu ili dvanaesniku. Također, može biti povezana s gastrointestinalnim krvarenjem uzrokovanom upalom crijeva, kao što je ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest.

Upotreba određenih lijekova i suplemenata

Crna stolica može biti nuspojava određenih lijekova, kao što su željezni preparati ili lijekovi koji sadrže aktivni ugljen. Ovi lijekovi mogu promijeniti boju stolice zbog njihovog djelovanja na probavni sustav.

Kada se obratiti liječniku

Ako primijetite promjenu boje stolice u crnu, posebno ako je popraćena drugim simptomima kao što su bolovi u trbuhu, mučnina ili povraćanje, važno je konzultirati se s liječnikom. On će provesti pregled i utvrditi uzrok crne stolice kako bi odredio najprikladniji tretman.

Prevencija crne stolice

Prevencija crne stolice uključuje održavanje zdravog probavnog sustava. To može uključivati redovito konzumiranje vlaknaste hrane, pijenje dovoljno tekućine, izbjegavanje prekomjerne konzumacije alkohola i pušenje. Također, važno je pratiti upute liječnika o uzimanju određenih lijekova i suplemenata kako bi se smanjio rizik od nuspojava poput crne stolice.

  Ocijeni članak!