Što znači kad dijete škripi zubima

Trenutno pregledavate Što znači kad dijete škripi zubima
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 svibnja, 2023

Uzroci škripanja zubima kod djece

Škripanje zubima kod djece, poznato i kao bruksizam, može biti uzrokovano raznim faktorima. Jedan od čestih uzroka je stres. Djeca mogu reagirati na stres na različite načine, a škripanje zubima je jedan od njih. Osim stresa, drugi uzroci mogu uključivati problema s rastom zuba, nepravilnosti u zagrizu ili čak prisutnost parazita u ustima.

Simptomi škripanja zubima kod djece

Jedan od glavnih simptoma škripanja zubima kod djece je zvuk koji se čuje tijekom noći. Roditelji često primijete da njihovo dijete škripi zubima dok spava. Osim zvuka, mogu se primijetiti i drugi simptomi poput bolova u vilici, trošenja zubne cakline i osjetljivosti zuba.

Kako spriječiti škripanje zubima kod djece

Preventivne mjere mogu pomoći u smanjenju ili sprečavanju škripanja zubima kod djece. Važno je prvo utvrditi uzrok škripanja zubima. Ako je uzrok stres, važno je raditi na smanjenju stresa u djetetovom životu. To može uključivati prilagodbu rutine spavanja, uvođenje opuštajućih aktivnosti prije spavanja ili čak razgovor s djetetovim pedijatrom o mogućim rješenjima.

Kada potražiti stručnu pomoć

U većini slučajeva škripanje zubima kod djece je privremeno i ne zahtijeva poseban tretman. Međutim, u nekim situacijama može biti potrebna stručna pomoć. Ako dijete ima jake bolove u vilici ili ako škripanje zubima uzrokuje oštećenje zuba ili problema s rastom zuba, preporučuje se posjet stomatologu ili pedijatru kako bi se utvrdio uzrok i pružila odgovarajuća terapija.

  Ocijeni članak!