Što znači visok TSH

Trenutno pregledavate Što znači visok TSH
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 svibnja, 2023

Uzrok i definicija

Visok TSH (tireotropni hormon) najčešće ukazuje na stanje koje se naziva hipotireoza. TSH je hormon koji se luči u hipofizi i potiče štitnjaču da proizvodi hormone tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Kada je nivo T4 i T3 nizak, hipofiza povećava proizvodnju TSH-a kako bi stimulirala štitnjaču da proizvodi više hormona.

Simptomi

Simptomi visokog TSH-a uključuju umor, depresiju, povećanu osjetljivost na hladnoću, debljanje, suhu kožu, gubitak kose, zatvor, oticanje i probleme s koncentracijom. Ti simptomi mogu biti blagi ili teški, ovisno o razini TSH-a i trajanju hipotireoze.

Dijagnoza

Visok TSH obično se otkriva rutinskim testiranjem krvi. Ako je TSH iznad normalnog raspona, liječnik će obično naručiti dodatne testove kako bi potvrdio dijagnozu hipotireoze. To može uključivati testiranje razine T4 i T3, kao i testiranje na prisutnost antitijela koja mogu ukazivati na autoimunu hipotireozu.

Liječenje

Liječenje visokog TSH-a uglavnom uključuje nadomjesnu terapiju štitnjačnim hormonima. To znači uzimanje sintetičkog hormona tiroksina (T4) oralno svakodnevno. Doza se prilagođava individualno, uz redovite kontrole razine TSH-a kako bi se osiguralo da je terapija učinkovita.

Potencijalni uzroci

Visok TSH može biti uzrokovan različitim faktorima kao što su autoimuna bolest štitnjače (Hashimotov tiroiditis), problemi s hipofizom, jodna insuficijencija, lijekovi i trudnoća. Važno je utvrditi uzrok visokog TSH-a kako bi se pravilno liječio temeljni problem.

Zaključak

Visok TSH je često povezan s hipotireozom i može uzrokovati razne simptome. Pravovremena dijagnoza i adekvatno liječenje mogu pomoći u kontroli simptoma i poboljšanju kvalitete života pacijenta.

  Ocijeni članak!