Što označava TSH

Trenutno pregledavate Što označava TSH
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 srpnja, 2023

Regulacija štitnjače

TSH, što je kratica za tireotropni hormon, je hormon koji proizvodi prednji režanj hipofize, žlijezde smještene u mozgu. Njegova uloga je regulacija funkcije štitnjače. TSH djeluje stimulirajući štitnjaču da proizvodi i oslobađa hormone tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Ovi hormoni imaju važnu ulogu u održavanju normalnog metabolizma tijela.

Testiranje TSH razine

Testiranje razine TSH može se provesti kako bi se utvrdilo je li štitnjača ispravno funkcionira. Povišene razine TSH obično ukazuju na hipotireozu, stanje u kojem štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona. S druge strane, snižene razine TSH mogu ukazivati na hipertireozu, stanje u kojem štitnjača proizvodi previše hormona. Testiranje TSH razine često je prvi korak u dijagnosticiranju problema sa štitnjačom.

Utjecaj TSH na tijelo

TSH ima brojne učinke na tijelo. Budući da je odgovoran za regulaciju metabolizma, niske razine TSH mogu dovesti do brzog metabolizma, gubitka težine i povećane osjetljivosti na toplinu. S druge strane, visoke razine TSH mogu usporiti metabolizam, uzrokovati umor, debljanje i osjetljivost na hladnoću. TSH također može utjecati na raspoloženje, reproduktivnu funkciju i rast i razvoj tijela.

Regulacija TSH razine

Različiti čimbenici mogu utjecati na regulaciju TSH razine. Na primjer, stres, bolesti, trudnoća i određeni lijekovi mogu utjecati na proizvodnju i oslobađanje TSH-a. Također, autoimune bolesti mogu uzrokovati poremećaj u proizvodnji TSH-a. Liječenje ovisi o uzroku abnormalnih TSH razina i može uključivati lijekove, hormonsku terapiju ili kirurški zahvat.

Zaključak

TSH je hormon koji regulira funkciju štitnjače. Testiranje razine TSH može pomoći u dijagnosticiranju problema sa štitnjačom. Niske i visoke razine TSH mogu imati različite učinke na tijelo. Regulacija TSH razine važna je za održavanje zdravlja štitnjače i metabolizma.

  Ocijeni članak!