Što znači WWW

Trenutno pregledavate Što znači WWW
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 studenoga, 2023

Povijest World Wide Weba

World Wide Web (WWW) je globalni informacijski sustav koji omogućuje povezivanje i pretraživanje dokumenata i drugih resursa putem interneta. Razvoj WWW-a započeo je 1989. godine kada je Tim Berners-Lee, britanski znanstvenik, izumio HTML (Hypertext Markup Language) i HTTP (Hypertext Transfer Protocol), temeljne tehnologije koje omogućuju funkcioniranje WWW-a.

Kako funkcionira WWW

WWW koristi jedinstveni sustav identifikacije resursa koji se naziva URL (Uniform Resource Locator). URL-ovi se sastoje od protokola (npr. http://), domene (npr. www.example.com) i putanje do specifičnog resursa na tom serveru. Kada korisnik unese URL u web preglednik, preglednik šalje zahtjev serveru da preuzme traženi resurs i prikazuje ga korisniku.

WWW i Internet

Često se poistovjećuje WWW s internetom, ali važno je napomenuti da su to dvije različite stvari. Internet je globalna mreža računala koja omogućuje povezivanje i razmjenu podataka između računala diljem svijeta, dok je WWW jedan od servisa koji koristi internet za pristup i prikazivanje informacija.

Utjecaj WWW-a na društvo

Od svog nastanka, WWW je imao ogroman utjecaj na društvo i način na koji komuniciramo, informiramo se i poslujemo. Omogućio je brz pristup informacijama, olakšao komunikaciju putem e-pošte, društvenih mreža i drugih online platformi te omogućio razvoj e-trgovine i online poslovanja. Danas je WWW neizostavni dio našeg svakodnevnog života i nastavlja se razvijati kako bi pružio još naprednije mogućnosti i iskustva korisnicima.

  Ocijeni članak!