Tko je Mojsije

Trenutno pregledavate Tko je Mojsije
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 srpnja, 2023

Mojsije – Povijesna osoba i biblijski lik

Mojsije je jedan od najvažnijih likova u biblijskoj tradiciji. On je povijesna osoba koja je živjela u 13. stoljeću prije Krista te je bio vođa izraelskog naroda koji je izlazio iz Egipta prema Bibliji. Mojsije je poznat po svojoj ulozi u iznošenju Deset zapovijedi i vođenju Izraelaca kroz pustinju prema Obećanoj zemlji.

Mojsije – Djetinjstvo i izgnanstvo

Prema biblijskom izvještaju, Mojsije je rođen u egipatskom ropstvu i izložen na rijeci Nil kao beba. Ubrzo ga je pronašla faraonova kći i odgajala kao svog sina. Kada je odrastao, saznao je za svoje izraelsko porijeklo i odlučio se pridružiti svojim sunarodnjacima u njihovoj borbi za slobodu. No, nakon što je ubio jednog Egipćanina koji je zlostavljao izraelskog roba, bio je prisiljen pobjeći u pustinju gdje je proveo sljedećih 40 godina.

Mojsije – Susret s Bogom i izlazak iz Egipta

Tijekom svog izgnanstva, Mojsije je doživio susret s Bogom na brdu Sinaju. Bog mu se očitovao kroz gorući grm i povjerio mu je zadatak da oslobodi Izraelce iz egipatskog ropstva. Mojsije se vratio u Egipat i suočio se s faraonom, izvodeći razne čuda i zazivajući Božje katastrofe nad Egipćanima. Nakon deset strašnih Božjih čuda, faraon je napokon pristao pustiti Izraelce.

Mojsije – Putovanje kroz pustinju i Deset zapovijedi

Nakon što su Izraelci napustili Egipat, Mojsije je postao njihov vođa i vodio ih kroz pustinju prema Obećanoj zemlji. Tijekom tog putovanja, Mojsije je primio Deset zapovijedi ili Dekalog – temeljne moralne zakone koje je Bog dao Izraelcima. Deset zapovijedi uključuje zabranu ubijanja, krađe, preljuba i lažnog svjedočenja, te poziva na štovanje Boga i poštivanje roditelja.

Mojsije – Smrt i nasljeđe

Iako je Mojsije proveo mnogo godina vodeći Izraelce, nikada nije uspio ući u Obećanu zemlju. Prema Bibliji, umro je na brdu Nebo i njegovo mjesto vođe preuzeo je njegov učenik Jošua. Mojsijev utjecaj na izraelski narod bio je ogroman, a njegova uloga u iznošenju Deset zapovijedi ostaje trajno naslijeđe za cijelo čovječanstvo.

  Ocijeni članak!