Tko je uglazbio hrvatsku himnu

Trenutno pregledavate Tko je uglazbio hrvatsku himnu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 listopada, 2023

Povijest himne

Prva verzija hrvatske himne, nazvana “Lijepa naša domovino”, nastala je u 19. stoljeću tijekom borbe za nacionalnu neovisnost. Međutim, pitanje tko ju je točno uglazbio još uvijek izaziva rasprave među povjesničarima.

Antun Mihanović

Jedna od najčešćih teorija je da je autor glazbe Antun Mihanović, brat pjesnika Antuna Mihanovića koji je napisao tekst himne. Antun Mihanović bio je poznati glazbenik i skladatelj tog vremena, a mnogi smatraju da je on komponirao glazbu za “Lijepu našu domovino”.

Vatroslav Lisinski

Druga teorija kaže da je skladatelj himne Vatroslav Lisinski, poznati hrvatski skladatelj i dirigent. Lisinski je bio jedan od najistaknutijih glazbenika svog vremena, poznat po svojim operama i kompozicijama. Neki povjesničari tvrde da je on autor glazbe za hrvatsku himnu.

Drugi mogući autori

Postoje i druge teorije o autorstvu glazbe hrvatske himne. Neki sugeriraju da je skladatelj bio Josip Runjanin, slavni hrvatski skladatelj i vojni zapovjednik. Drugi spominju imena poput Franje Markovića i Ferde Livadića kao moguće autore.
Bez obzira na točan odgovor, hrvatska himna ostaje jedan od najvažnijih simbola nacionalnog identiteta i ponosa Hrvatske.

  Ocijeni članak!