Tko se sukobio u Prvom balkanskom ratu

Trenutno pregledavate Tko se sukobio u Prvom balkanskom ratu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 travnja, 2024

Sukobljene strane

Prvi balkanski rat, koji se odvijao od 1912. do 1913. godine, bio je sukob između nekoliko zemalja na Balkanu. Glavne sukobljene strane u ovom ratu bile su:

Savezničke snage

Savezničke snage u Prvom balkanskom ratu sastojale su se od Bugarske, Grčke, Srbije i Crne Gore. Ovi saveznici su se udružili kako bi se suprotstavili Osmanskom Carstvu i oslobodili teritorije na Balkanu koje je Osmansko Carstvo kontroliralo.

Osmansko Carstvo

Osmansko Carstvo je bilo glavna protivnička sila u Prvom balkanskom ratu. Iako je bilo veliko carstvo koje je kontroliralo veliki dio Balkana, oslabilo je zbog sukoba unutar carstva i gubitka teritorija u prethodnim ratovima.

Drugi sudionici

Osim savezničkih snaga i Osmanskog Carstva, u Prvom balkanskom ratu sudjelovali su i drugi sudionici. Rumunjska se pridružila savezničkim snagama nakon početka rata, dok je Crna Gora nastavila sudjelovati s saveznicima. S druge strane, Bugarska je kasnije došla u sukob s saveznicima u Drugom balkanskom ratu.

Uloga drugih zemalja

Prvi balkanski rat također je bio praćen interesima drugih europskih sila. Austro-Ugarska i Italija su bile zabrinute zbog širenja balkanskih zemalja na njihovim granicama. Rusija je podržavala savezničke snage, dok je Velika Britanija pokušavala održati ravnotežu između sukobljenih strana.

Zaključak

Prvi balkanski rat bio je složen sukob s brojnim sudionicima. Sukobljene strane uključivale su savezničke snage (Bugarska, Grčka, Srbija i Crna Gora) i Osmansko Carstvo. Osim toga, Rumunjska je kasnije podržala saveznike, dok je Bugarska došla u sukob s njima u Drugom balkanskom ratu. Interesi drugih europskih sila također su igrali ulogu u ovom ratu.

  Ocijeni članak!