Tko se sukobljavao u Drugom svjetskom ratu

Trenutno pregledavate Tko se sukobljavao u Drugom svjetskom ratu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 listopada, 2023

Sukobljene strane

Drugi svjetski rat bio je globalni sukob koji je trajao od 1939. do 1945. godine. Sukobljene strane uključivale su snažne vojne i političke saveze iz različitih dijelova svijeta.

Na jednoj strani sukobljavali su se Saveznici, koji su uključivali Veliku Britaniju, Sjedinjene Američke Države, Sovjetski Savez, Kina i druge zemlje. Saveznici su se borili protiv sila Osovine, koje su predvodili Njemačka, Italija i Japan.

Sukobljene strane na europskom bojištu

U Europi, glavne sukobljene strane bile su Saveznici i sile Osovine. Saveznici su predstavljali zajednički front koji se borio protiv njemačke vojske, dok su sile Osovine pokušavale proširiti svoju dominaciju nad Europom.

Saveznici su uključivali Veliku Britaniju, Francusku, Sovjetski Savez i druge europske zemlje koje su se pridružile borbi protiv nacističke Njemačke. Sile Osovine, s druge strane, predvodila je Njemačka, uz podršku Italije i drugih saveznika.

Sukobljene strane na pacifičkom bojištu

Na pacifičkom bojištu, glavne sukobljene strane bile su Saveznici i Japan. Nakon napada na Pearl Harbor 1941. godine, Sjedinjene Američke Države su se pridružile saveznicima u borbi protiv Japana.

Saveznici su uključivali i Australiju, Novi Zeland, Kinu i druge pacifičke zemlje koje su se suprotstavljale japanskoj ekspanziji. Japan je bio vođa sile Osovine u regiji i pokušavao je proširiti svoju imperijalnu moć.

Drugim riječima, Drugi svjetski rat bio je sukob između Saveznika i sila Osovine. Saveznici su se borili za slobodu, demokraciju i zaustavljanje agresije, dok su sile Osovine pokušavale ostvariti svoje imperijalne ciljeve. Rat je imao ogroman utjecaj na svjetsku povijest i ostavio trajne posljedice na političku i vojnu ravnotežu snaga.

  Ocijeni članak!