Tko su bili Vikingi

Trenutno pregledavate Tko su bili Vikingi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 siječnja, 2024

Povijest Vikinga

Vikingi su bili skandinavska plemena koja su živjela u periodu od 8. do 11. stoljeća. Njihova povijest obuhvaća razdoblje ekspanzije, trgovine, ratova i otkrića. Vikingi su poznati po svojim brodovima, hrabrosti i sposobnosti za osvajanje novih teritorija.

Skandinavska kultura

Skandinavska kultura, iz koje su proizišli Vikingi, imala je snažan utjecaj na njihov način života. Vjera u nordijske bogove, kao što su Odin, Thor i Loki, igrala je važnu ulogu u njihovom svakodnevnom životu. Vikingi su također bili poznati po svojoj umjetnosti, glazbi i jeziku.

Trgovina i otkrića

Vikingi su bili izvrsni trgovci i istraživači. Njihovi brodovi, poznati kao drakkar, omogućavali su im da plove daleko i šire. Vikingi su trgovali raznim dobrima, uključujući metale, drvo, kože i robu. Također su bili poznati po svojim otkrićima, kao što je otkriće Islanda i Grenlanda.

Nasilje i osvajanja

Unatoč svojoj reputaciji kao trgovaca i istraživača, Vikingi su također bili poznati po nasilju i osvajanjima. Pljačkali su obale Europe, napadali naselja i monaške zajednice. Njihove osvajačke ekspedicije proširile su se na područja kao što su Velika Britanija, Francuska, Italija i Rusija.

Naslijeđe Vikinga

Iako su Vikingi nestali kao zasebno plemensko društvo, njihovo naslijeđe ostaje prisutno u skandinavskim zemljama. Utjecaj Vikinga vidljiv je u jeziku, kulturi i tradicijama. Također su ostavili tragove u mnogim zemljama koje su osvojili, a njihova naselja i utvrde još uvijek postoje kao svjedoci njihove prošlosti.

  Ocijeni članak!