Tko su Mlečani

Trenutno pregledavate Tko su Mlečani
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 svibnja, 2024

Povijest Mlečana

Mlečani su drevni narod koji je nastanjivao područje sjeverne Italije, posebno Veneciju, tijekom srednjeg vijeka. Njihova povijest seže još u 5. stoljeće kada su osnovali grad Veneciju na otocima lagune. Mlečani su postali poznati po svojoj vještini u pomorstvu i trgovini, te su izgradili snažnu pomorsku flotu koja je dominirala Sredozemljem.

Kultura i nasljeđe Mlečana

Mlečanska kultura je bila bogata i raznolika. Grad Venecija je bio središte umjetnosti, arhitekture i glazbe. Mlečani su razvili jedinstveni stil arhitekture, poznat kao venecijanski gotički stil, koji se može vidjeti u mnogim crkvama i palačama diljem grada.

Mlečanska republika

Mlečanska republika je bila neovisna država koja je trajala više od 1000 godina. Vlast u Mlečanskoj republici je bio podijeljen između dvije glavne institucije – Velikog vijeća i Dužda. Veliko vijeće je bilo zakonodavno tijelo koje je donosilo odluke, dok je Dužd bio izvršna vlast.

Trg sv. Marka

Trg sv. Marka je jedan od najpoznatijih simbola Venecije i bio je središte političkog, religijskog i društvenog života Mlečanske republike. Na trgu se nalazi bazilika sv. Marka, koja je jedna od najljepših primjera bizantske arhitekture u Italiji.

Pad Mlečanske republike

Kraj Mlečanske republike došao je krajem 18. stoljeća kada je Napoleon Bonaparte osvojio Veneciju. Nakon toga, Mlečanska republika je prestala postojati, ali je ostavila trajni utjecaj na umjetnost, arhitekturu i kulturu Venecije.

Naslijeđe Mlečana danas

Iako Mlečanska republika više ne postoji, naslijeđe Mlečana je i dalje vidljivo u Veneciji. Grad je i dalje poznat po svojim kanalima, palačama i crkvama koje su ostavljene od strane Mlečana. Također, mlečanski jezik, iako više nije u širokoj upotrebi, još uvijek ima utjecaj na venecijanski dijalekt.

  Ocijeni članak!