Tko su redovnici

Trenutno pregledavate Tko su redovnici
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:27 rujna, 2023

Povijest redovništva

Redovništvo je duhovni život posvećen Bogu kroz život u zajednici. Praksa redovništva ima dugu povijest koja seže u ranokršćansko doba. Prvi redovnici su bili pustinjaci koji su se povukli u pustinje kako bi se posvetili molitvi i kontemplaciji. Kasnije su se pojavili redovnički redovi koji su organizirali život u zajednici pod određenim pravilima.

Život redovnika

Redovnici su muškarci ili žene koji su se posvetili duhovnom životu i obvezali se na poslušnost, siromaštvo i čistoću. Njihov život se odvija u samostanima ili manastirima gdje žive u zajednici s drugim redovnicima. Redovnici provode vrijeme u molitvi, meditaciji, radu i služenju drugima.

Različiti redovnički redovi

Postoji veliki broj redovničkih redova u Katoličkoj Crkvi, kao i u drugim kršćanskim tradicijama. Svaki red ima svoje specifičnosti i pravila koja određuju način života redovnika. Neki redovi su usmjereni na kontemplaciju i molitvu, dok su drugi aktivno uključeni u služenje zajednici i djelovanje u svijetu.

Redovništvo danas

Unatoč promjenama u društvu, redovništvo i dalje privlači mnoge ljude koji žele posvetiti svoj život Bogu. Redovnici su prisutni diljem svijeta i igraju važnu ulogu u crkvenom životu i društvu. Njihov duhovni angažman, molitva i služenje inspiriraju druge i pružaju svijetu primjer posvećenog života.

  Ocijeni članak!