Treba li putovnica za Albaniju

Trenutno pregledavate Treba li putovnica za Albaniju
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:3 travnja, 2024

Uvjeti ulaska u Albaniju

Albanija je zemlja smještena na jugoistoku Europe, koja svojim posjetiteljima nudi prekrasne plaže, bogatu kulturu i povijest te predivnu prirodu. No, kada planirate putovanje u Albaniju, bitno je provjeriti kakvi su uvjeti ulaska u tu zemlju.

Državljanstvo i putovnica

Da biste posjetili Albaniju, potrebno je da posjedujete važeću putovnicu. Bez obzira na to jeste li državljanin zemlje koja je članica Europske unije ili ne, putovnica je obavezan dokument za ulazak u Albaniju.

Viza ili bez vize?

Državljani nekih zemalja mogu putovati u Albaniju bez vize, dok drugi moraju prethodno pribaviti vizu. Na primjer, državljani Europske unije ne trebaju vizu za putovanje u Albaniju ako planiraju boraviti do 90 dana u razdoblju od šest mjeseci.

Vrste putovnica

U Albaniju možete putovati s važećim redovnim putovnicama, diplomatskim putovnicama i službenim putovnicama. Važno je napomenuti da putovnica mora biti važeća najmanje tri mjeseca od datuma ulaska u Albaniju.

Ulazak s osobnom iskaznicom

Osobna iskaznica nije dovoljna za ulazak u Albaniju. Bez obzira na to jeste li državljanin zemlje koja ima sporazum o slobodnom kretanju s Albanijom, putovnica je i dalje potrebna za prelazak granice.

Putovanje s djecom

Ako putujete u Albaniju s maloljetnom djecom, bitno je da svako dijete posjeduje vlastitu putovnicu. Ukoliko dijete putuje samo s jednim roditeljem ili s drugom osobom koja nije roditelj, preporučuje se da se provjeri dodatna dokumentacija koja može biti potrebna.

Zaključak

Da biste posjetili Albaniju, potrebno je imati važeću putovnicu. Bez obzira na državljanstvo i vrstu putovnice, putovnica je obavezan dokument za ulazak u tu zemlju. Također, važno je provjeriti uvjete ulaska i eventualnu potrebu za vizom prije putovanja. Uživajte u svom putovanju u predivnu Albaniju!

  Ocijeni članak!