U kojem je agregacijskom stanju etanol pri 70°C

Trenutno pregledavate U kojem je agregacijskom stanju etanol pri 70°C
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:30 prosinca, 2023

Agregacijsko stanje etanola pri 70°C

Etanol je kemijska tvar koja se često koristi kao otapalo i alkoholno piće. Agregacijsko stanje tvari ovisi o temperaturi i tlaku. Pri sobnoj temperaturi (oko 25°C), etanol je tekućina. Međutim, kako temperatura raste, etanol može promijeniti svoje agregacijsko stanje.

Etanol pri 70°C

Pri temperaturi od 70°C, etanol se nalazi u plinovitom agregacijskom stanju. Ova temperatura je iznad njegove tališne točke, koja je oko -114°C, ali ispod vrelišne točke koja je oko 78°C.

Karakteristike plinovitog etanola

Plinoviti etanol je bezbojan i ima karakterističan miris. Uz to, plinoviti etanol je lako zapaljiv i ima nižu gustoću od zraka, što znači da se uzdiže i širi u zraku. To ga čini opasnim za rukovanje i zahtijeva posebne mjere opreza pri radu s njim.

Primjena plinovitog etanola

Plinoviti etanol se koristi u raznim industrijskim procesima, kao što su destilacija, proizvodnja parfema i kozmetike, i kao gorivo za motore unutarnjeg izgaranja. Također se koristi u laboratorijskim istraživanjima i analizama.

Zaključak

Pri temperaturi od 70°C, etanol se nalazi u plinovitom agregacijskom stanju. Važno je biti svjestan njegovih karakteristika i opasnosti prilikom rukovanja s plinovitim etanolom.

  Ocijeni članak!