U kojem agregacijskom stanju je plazma?

Trenutno pregledavate U kojem agregacijskom stanju je plazma?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 svibnja, 2024

Definicija plazme

Plazma je četvrto agregacijsko stanje tvari, pored čvrstog, tekućeg i plinovitog stanja. Plazma se oblikuje kada se plin zagrije na ekstremno visoke temperature ili izloži jakom magnetskom polju. U plazmi, atomi i molekule gube svoje elektrone, stvarajući tako vodljivu smjesu pozitivno nabijenih iona i slobodnih elektrona.

Karakteristike plazme

Plazma ima nekoliko karakteristika koje je razlikuju od ostalih agregacijskih stanja. Jedna od njih je vodljivost. Zbog prisustva slobodnih elektrona, plazma je iznimno dobar provodnik električne struje. Također, plazma je vrlo reaktivna i može reagirati s drugim tvarima. Osim toga, plazma može emitirati svjetlost, što je čini vidljivom u nekim slučajevima, kao što je primjerice plamen.

Primjena plazme

Plazma ima širok spektar primjena u raznim područjima. Jedna od najpoznatijih primjena je u fluorescentnim svjetiljkama, gdje električna struja prolazi kroz plazmu, uzrokujući emisiju svjetlosti. Plazma se također koristi u industriji za rezanje metala, jer visoka temperatura plazme omogućuje precizno rezanje. Također, plazma se koristi u znanstvenim istraživanjima, posebice u istraživanju svemira.

Plazma u prirodi

Plazma se može pronaći i u prirodi. Na primjer, sunčeva korona, vanjski dio Sunca, sastoji se od plazme. Također, munje su oblik plazme koji se javlja tijekom oluja. Plazma je prisutna i u zvijezdama, supernovama i drugim astrofizičkim fenomenima.

Zaključak

Plazma je četvrto agregacijsko stanje tvari, koje se formira kada se plin zagrije na visoke temperature ili izloži jakom magnetskom polju. Plazma ima karakteristike poput vodljivosti, reaktivnosti i emisije svjetlosti. Koristi se u raznim primjenama, uključujući fluorescentne svjetiljke, rezanje metala i znanstvena istraživanja. Plazma se također nalazi u prirodi, kao što je sunčeva korona i munje.

  Ocijeni članak!