U kojem je stoljeću nastala Bašćanska ploča

Trenutno pregledavate U kojem je stoljeću nastala Bašćanska ploča
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 siječnja, 2024

Povijest Bašćanske ploče

Bašćanska ploča je jedan od najvažnijih spomenika hrvatske pismenosti i kulture. Ova kamena ploča sa staroslavenskim natpisom pronađena je u Baški na otoku Krku. Ploča datira iz srednjeg vijeka, ali postoji mnogo rasprava o točnom vremenu njenog nastanka.

Rasprave o stoljeću nastanka

Većina znanstvenika se slaže da je Bašćanska ploča nastala u 11. stoljeću. Međutim, postoje i mišljenja koja je smještaju u 10. ili 12. stoljeće. Ova rasprava temelji se na analizama jezika, pisma i stilistike koje su provedene na ploči.

Lingvistička analiza

Lingvistička analiza Bašćanske ploče otkriva da se radi o staroslavenskom jeziku. Pismo je glagoljica, koja je korištena u hrvatskom srednjovjekovlju. Stilistički, natpis je vrlo sličan drugim srednjovjekovnim natpisima na području Hrvatske.

Povijesni kontekst

Da bi se utvrdilo stoljeće nastanka Bašćanske ploče, važno je sagledati i povijesni kontekst. U 11. stoljeću, Hrvatska je bila pod utjecajem Bizanta i Crkve. Ovo je razdoblje bilo obilježeno jačanjem hrvatske državnosti, ali i intenzivnim kulturnim razmjenama s drugim europskim zemljama.

Zaključak

Iako postoje rasprave o stoljeću nastanka Bašćanske ploče, većina stručnjaka se slaže da je ona nastala u 11. stoljeću. Ovaj spomenik predstavlja važan dio hrvatske kulturne baštine i svjedoči o bogatoj povijesti pismenosti u Hrvatskoj.

  Ocijeni članak!