U kojim jelima se koristi kurkuma

Trenutno pregledavate U kojim jelima se koristi kurkuma
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 studenoga, 2023

Kurkuma u azijskoj kuhinji

U azijskoj kuhinji, kurkuma je jedan od najčešće korištenih začina. Koristi se u mnogim tradicionalnim jelima kao što su curry, tikka masala i biryani. Kurkuma daje jelima karakterističnu žutu boju i blago gorkast okus. Osim toga, kurkuma se često koristi u marinadama, umacima i juhama.

Kurkuma u indijskoj kuhinji

U indijskoj kuhinji, kurkuma je neizostavan sastojak mnogih jela. Koristi se u pripremi curryja, dahl-a, pakora, aloo gobi i mnogih drugih tradicionalnih indijskih jela. Kurkuma se često koristi i kao boja hrane, posebno u jelima poput maslenog kruha ili riže.

Kurkuma u mediteranskoj kuhinji

U mediteranskoj kuhinji, kurkuma se često koristi u jelima kao što su riža s povrćem, pečeni krumpir, umaci i marinade. Kurkuma daje mediteranskim jelima jedinstvenu boju i okus, te pridonosi njihovoj nutritivnoj vrijednosti zbog svojih ljekovitih svojstava.

Kurkuma u svjetskoj kuhinji

Kurkuma se sve više koristi i u drugim dijelovima svijeta, osim u tradicionalnim azijskim kuhinjama. Neki popularni recepti koji koriste kurkumu uključuju zdrave smoothieje, juhe, pečenja i napitke. Kurkuma se također koristi u pripremi veganskih i vegetarijanskih jela, jer je bogata hranjivim tvarima i daje jelima bogatstvo okusa i boje.

Zaključak

Kurkuma je začin koji se koristi u raznim jelima diljem svijeta. Njena karakteristična žuta boja, blago gorkast okus i ljekovita svojstva čine je popularnim sastojkom u mnogim kuhinjama. Bilo da se koristi u azijskim, indijskim, mediteranskim ili svjetskim jelima, kurkuma pridonosi okusu, boji i nutritivnoj vrijednosti hrane.

  Ocijeni članak!