U kojoj nedelji oživi beba

Trenutno pregledavate U kojoj nedelji oživi beba
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 lipnja, 2023

Embriogeneza

U prvim nedeljama trudnoće, embrij počinje da se formira iz oplođene jajne ćelije. U drugoj nedelji, formira se trofoblast, koji će kasnije postati posteljica. U trećoj nedelji, počinje formiranje embrionalnog diska, koji se sastoji od ektoderme, mezoderme i endoderme.

Razvoj organa

Od četvrte do osme nedelje, beba prolazi kroz ključne faze razvoja organa. U ovoj fazi formiraju se srce, mozak, kičmena moždina, pluća, jetra i bubrezi. Beba počinje da razvija udove i lice, a srce počinje da kuca.

Razvoj spolnih karakteristika

U devetoj nedelji, beba počinje da razvija spolne karakteristike. Kod muških beba, testisi se formiraju u trbušnoj šupljini i spuštaju se u mošnje. Kod ženskih beba, jajnici se formiraju i počinju da proizvode jajne ćelije.

Pokreti bebe

U 16. nedelji, beba počinje da se pomera i čini prve pokrete. U narednim nedeljama, pokreti postaju sve intenzivniji i beba postaje sve aktivnija. Majka može početi da oseća ove pokrete, koji se nazivaju i fetalnim pokretima.

Razvoj pluća

U 24. nedelji, pluća bebe su dovoljno razvijena da bi mogla da preživi van materice, iako bi joj trebala intenzivna medicinska nega. Do kraja trudnoće, pluća se dalje razvijaju kako bi beba mogla da diše samostalno nakon rođenja.

Zaključak

Razvoj bebe u materici je složen proces koji se odvija tokom nekoliko nedelja. Od embriogeneze do razvoja organa, beba prolazi kroz mnoge faze koje su ključne za njen rast i razvoj. Važno je da trudnica vodi računa o svom zdravlju i redovno posećuje lekara kako bi se obezbedili optimalni uslovi za razvoj bebe.

  Ocijeni članak!