U kojoj sedmici oživi beba

Trenutno pregledavate U kojoj sedmici oživi beba
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 svibnja, 2024

Razvoj bebe u maternici

Trudnoća je jedno od najuzbudljivijih razdoblja u životu žene. Tokom devet mjeseci, beba se razvija u maternici i prolazi kroz različite faze razvoja. Jedno od pitanja koje često postavljaju buduće majke je u kojoj sedmici beba počinje oživljavati.

Početak oživljavanja

Prema medicinskim stručnjacima, oživljavanje bebe obično se događa između 18. i 25. sedmice trudnoće. U ovom razdoblju, beba razvija vitalne organe, kosti, mišiće i nervni sistem. Također, beba počinje dobivati na težini i postaje sve pokretljivija.

Pokreti bebe

Jedan od prvih znakova oživljavanja bebe su fetalni pokreti. U početku, majka može osjetiti blage trzaje ili leptiriće u trbuhu. Kako beba raste i jača, pokreti postaju sve intenzivniji. Majka može osjetiti udarce, šutnje i okretaje bebe. Ovi pokreti su važan indikator zdravlja i dobrobiti bebe.

Utjecaj vanjskih faktora

Različiti faktori mogu utjecati na vrijeme kada beba počinje oživljavati. Neki od tih faktora uključuju genetiku, prehrambene navike majke, pušenje, korištenje određenih lijekova i stres. Svaka trudnoća je jedinstvena, pa je važno da buduće majke prate upute svog liječnika i vode zdrav način života kako bi osigurale optimalan razvoj svoje bebe.

Osjetiti bebu

Oživljavanje bebe je poseban trenutak za svaku trudnicu. Osjetiti prve pokrete bebe može biti predivno iskustvo koje izaziva snažne emocije. To je trenutak kada majka postaje svjesna prisutnosti i života koji se razvija unutar nje. Ovaj trenutak obično jača vezu između majke i bebe, stvarajući snažnu emocionalnu vezu.

Zaključak

U kojoj sedmici beba oživljava može varirati od trudnoće do trudnoće, ali se obično događa između 18. i 25. sedmice. Oživljavanje bebe označava početak njihovog razvoja i rasta u maternici. Buduće majke trebaju biti strpljive i osluškivati znakove koje im tijelo šalje kako bi uživale u ovom posebnom razdoblju trudnoće.

  Ocijeni članak!