Vitamin C – Koliko se pije?

Trenutno pregledavate Vitamin C – Koliko se pije?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 rujna, 2023

Preporučene dnevne doze

Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, esencijalni je nutrijent za ljudsko tijelo. Preporučene dnevne doze vitamina C variraju ovisno o dobi, spolu i zdravstvenom stanju osobe. Općenito, odraslima se preporučuje dnevni unos od 75 do 90 mg.

Doziranje za posebne skupine

Za trudnice i dojilje, preporučena dnevna doza vitamina C je nešto veća – oko 85 do 120 mg. Djeca također imaju različite potrebe za vitaminom C, pa se preporučuje unos od 15 do 75 mg dnevno, ovisno o dobi.

Prevencija i liječenje bolesti

Vitamin C može imati koristi u prevenciji i liječenju raznih bolesti. Za prevenciju prehlade i jačanje imunološkog sustava, preporučuje se povećani unos vitamina C. U takvim slučajevima, doza od 200 do 300 mg dnevno može biti korisna.

Nuspojave i predoziranje

Unos vitamina C iz hrane smatra se sigurnim, ali visoke doze dodataka prehrani mogu uzrokovati nuspojave poput probavnih smetnji, proljeva i žgaravice. Prekomjerno doziranje vitamina C rijetko je, ali može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Izvori vitamina C

Najbolji izvor vitamina C je svježe voće i povrće. Agrumi poput naranči, limuna i grejpfruta, kao i paprika, brokula i jagode, bogati su vitaminom C. Preporučuje se konzumacija raznolikih namirnica kako bi se osiguralo adekvatno snabdijevanje ovim važnim nutrijentom.

Zaključak

Vitamin C je ključan za održavanje zdravlja i normalnog funkcioniranja tijela. Preporučene dnevne doze variraju ovisno o dobi i zdravstvenom stanju. Važno je konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom prije uzimanja dodataka vitamina C kako bi se osiguralo pravilno doziranje i izbjegle moguće nuspojave.

  Ocijeni članak!