Vitamin D – Koliko se pije

Trenutno pregledavate Vitamin D – Koliko se pije
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 kolovoza, 2023

Preporučene doze

Vitamin D je esencijalni nutrijent koji igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju i imunološkog sustava. Preporučene doze variraju ovisno o dobi, spolu i zdravstvenom stanju osobe.

Doziranje za djecu i adolescente

Za dojenčad do 12 mjeseci preporučuje se unos od 400 IU (Međunarodnih jedinica) vitamina D dnevno. Djeca od 1 do 18 godina trebaju unositi 600 IU vitamina D dnevno.

Doziranje za odrasle

Za odrasle osobe mlađe od 70 godina preporučuje se unos od 600 IU vitamina D dnevno. Osobe starije od 70 godina trebaju unositi 800 IU vitamina D dnevno.

Doziranje za posebne skupine

Trudnice i dojilje trebaju unositi 600 IU vitamina D dnevno. Osobe koje su izložene manje sunčevoj svjetlosti, kao što su starije osobe, osobe s tamnijom kožom ili osobe koje žive na sjevernim geografskim širinama, mogu trebati veći unos vitamina D.

Prevencija predoziranja

Unos vitamina D iz hrane i dodataka prehrani ne bi trebao prelaziti preporučene doze. Pretjeran unos vitamina D može dovesti do predoziranja, što može uzrokovati simptome poput mučnine, povraćanja, gubitka apetita i povećane žeđi. U slučaju predoziranja, potrebno je konzultirati se s liječnikom.

Primanje vitamina D iz hrane i sunčeve svjetlosti

Vitamin D se može dobiti iz izvora hrane kao što su masna riba (losos, skuša, sardine), jaja, mliječni proizvodi i žitarice obogaćene vitaminom D. Također, izlaganje kože sunčevoj svjetlosti omogućuje tijelu da proizvodi vitamin D. Međutim, dulje izlaganje suncu može povećati rizik od oštećenja kože, pa je važno koristiti zaštitne kreme i ograničiti izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana.

Zaključak

Pravilno doziranje vitamina D ključno je za održavanje zdravlja kostiju i imunološkog sustava. Preporučene doze ovise o dobi, spolu i zdravstvenom stanju osobe. Važno je unositi dovoljno vitamina D iz hrane i sunčeve svjetlosti, ali izbjegavati predoziranje. U slučaju nedoumica ili potrebe za individualnom prilagodbom doziranja, uvijek se konzultirajte s liječnikom.

  Ocijeni članak!