Koliko se Brufena smije popiti

Trenutno pregledavate Koliko se Brufena smije popiti
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 kolovoza, 2023

Preporučena doza

Brufen je lijek koji se koristi za ublažavanje boli, smanjenje upale i snižavanje temperature. Preporučena doza Brufena ovisi o dobi, težini i vrsti simptoma koje pacijent ima. Važno je pridržavati se uputa liječnika ili uputa na pakiranju lijeka.

Doziranje za odrasle

Za odrasle osobe, preporučena početna doza Brufena je obično 200-400 mg svakih 4-6 sati, ovisno o potrebi. Maksimalna dnevna doza ne smije prelaziti 1200 mg.

Doziranje za djecu

Za djecu, doziranje Brufena se određuje prema težini. Općenito, preporučuje se 5-10 mg po kilogramu tjelesne težine svakih 6-8 sati. Maksimalna dnevna doza ne smije prelaziti 40 mg/kg.

Upozorenja i mjere opreza

Brufen je siguran lijek kada se koristi u preporučenim dozama. Međutim, važno je pridržavati se uputa i ograničenja kako bi se izbjegle nuspojave i moguće komplikacije. Osobe s određenim zdravstvenim stanjima, poput bolesti srca, bubrega ili jetre, trebaju biti oprezne pri uzimanju Brufena i trebaju konzultirati svog liječnika prije nego što promijene dozu ili počnu uzimati lijek.

Nuspojave

Uobičajene nuspojave uzimanja Brufena uključuju želučane smetnje, kao što su mučnina, povraćanje, bol u trbuhu i proljev. Rijetke, ali ozbiljnije nuspojave mogu uključivati alergijske reakcije, probleme s bubrezima i jetrom, kao i povećani rizik od srčanih problema. Ako se javljaju bilo kakve neobične nuspojave, važno je odmah se javiti liječniku.

Zaključak

Brufen je učinkovit lijek za ublažavanje boli, smanjenje upale i snižavanje temperature. Međutim, važno je pridržavati se preporučenih doza kako bi se izbjegle nuspojave i moguće komplikacije. Uvijek je najbolje konzultirati svog liječnika ili ljekarnika prije uzimanja bilo kojeg lijeka.

  Ocijeni članak!