Za što je lijek pregabalin

Trenutno pregledavate Za što je lijek pregabalin
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 svibnja, 2024

Upotreba u liječenju neuropatske boli

Pregabalin je lijek koji se koristi u liječenju neuropatske boli. Neuropatska bol nastaje zbog oštećenja ili disfunkcije živčanog sustava, a pregabalin djeluje tako da smanjuje osjetljivost živčanih stanica na bolne podražaje. Ovaj lijek se često koristi u liječenju dijabetičke neuropatije, postherpetične neuralgije i fibromijalgije.

Liječenje epilepsije

Pregabalin se također koristi u liječenju epilepsije. Epilepsija je neurološki poremećaj koji uzrokuje ponavljajuće napadaje, a pregabalin djeluje tako da stabilizira električnu aktivnost u mozgu. Ovaj lijek se često koristi kao dodatna terapija za djecu i odrasle s parcijalnim napadajima ili generaliziranim toničko-kloničkim napadajima.

Anksioznost i poremećaji spavanja

Pregabalin se također koristi u liječenju anksioznosti i poremećaja spavanja. Anksioznost je psihički poremećaj koji uzrokuje osjećaj stalne brige, napetosti i straha, a pregabalin djeluje tako da smanjuje aktivnost u mozgu koja je povezana s anksioznošću. Ovaj lijek se često koristi za liječenje općeg anksioznog poremećaja, socijalne anksioznosti i poremećaja spavanja kao što je nesanica.

Nuspojave i oprezne mjere

Kao i svaki drugi lijek, pregabalin može izazvati određene nuspojave. Najčešće nuspojave uključuju pospanost, vrtoglavicu, suha usta i poteškoće s koncentracijom. Također, važno je napomenuti da se pregabalin ne smije uzimati istovremeno s alkoholom ili drugim depresivnim sredstvima jer može pojačati njihove učinke. Prije upotrebe pregabalina, uvijek se treba konzultirati s liječnikom kako bi se utvrdila sigurna doza i razmotrile moguće kontraindikacije i interakcije s drugim lijekovima.

  Ocijeni članak!