Zašto bijelo brašno nije zdravo

Trenutno pregledavate Zašto bijelo brašno nije zdravo
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 veljače, 2024

Utjecaj na krvni šećer

Bijelo brašno ima visoki glikemijski indeks, što znači da brzo povećava razinu šećera u krvi. To može dovesti do naglog skoka energije, ali i naglog pada, što može izazvati umor i nedostatak koncentracije.

Gubitak hranjivih tvari

Prilikom prerade pšenice u bijelo brašno, uklanjaju se vanjske ljuskice i klice koje sadrže većinu hranjivih tvari. Kao rezultat toga, bijelo brašno je siromašno vlaknima, vitaminima i mineralima koji su važni za zdravlje.

Povezanost s pretilošću

Konzumacija bijelog brašna povezana je s povećanim rizikom od pretilosti. Visok glikemijski indeks i nedostatak hranjivih tvari mogu doprinijeti prekomjernom unosu kalorija i težini.

Problemi s probavom

Bijelo brašno je lako probavljivo, ali zbog nedostatka vlakana može uzrokovati probleme s probavom poput zatvora. Vlakna su ključna za zdravu probavu jer pomažu u održavanju redovite stolice.

Povezanost s bolestima srca

Visok unos bijelog brašna povezan je s povećanim rizikom od bolesti srca. Nedostatak vlakana i hranjivih tvari može utjecati na kolesterol i krvni tlak, što može dovesti do razvoja srčanih bolesti.

Alternativa – cjelovito brašno

Kao zdravija opcija, preporučuje se konzumacija cjelovitog brašna koje zadržava sve hranjive tvari i vlakna. Cjelovito brašno ima niži glikemijski indeks i može pružiti dugotrajniju energiju bez iznenadnih skokova i padova šećera u krvi.

  Ocijeni članak!