Zašto je Australija na Euroviziji

Trenutno pregledavate Zašto je Australija na Euroviziji
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 studenoga, 2023

Australija kao gostujući natjecatelj

Australija je jedinstven slučaj na Euroviziji, budući da je jedina zemlja koja, iako se ne nalazi u Europi, redovito sudjeluje na ovom prestižnom glazbenom natjecanju. Otkrijte zašto je Australija dobila priliku da se natječe na Euroviziji.

Povijest sudjelovanja Australije

Australija je prvi put sudjelovala na Euroviziji 2015. godine, kao gostujući natjecatelj. Njihov nastup se dogodio povodom 60. godišnjice Eurovizije i bio je zamišljen kao jednokratni događaj. Međutim, nakon iznimno uspješnog nastupa, Australija je postala stalni sudionik natjecanja.

Privilegija zbog velike popularnosti

Jedan od glavnih razloga zašto je Australija dobila priliku natjecati se na Euroviziji je njihova ogromna popularnost među Eurovizijskom publikom. Australija je oduvijek bila strastvena obožavateljica ovog glazbenog natjecanja, te su njeni gledatelji redovito pratili prijenose uživo i podržavali svoje favorite.

Specijalni status

Unatoč tome što Australija nije članica Europske radiodifuzne unije (EBU), organizatora Eurovizije, oni su dobili specijalni status kao pozvani gosti. To znači da Australija ima pravo sudjelovati na natjecanju, ali ne može glasovati u polufinalima. Međutim, mogu glasovati u finalu, kao i ostale zemlje sudionice.

Uspon Australije na Euroviziji

Australija je postigla iznimne rezultate od svog prvog nastupa na Euroviziji. U 2015. godini, Guy Sebastian je osvojio peto mjesto, dok je Dami Im osvojila drugo mjesto 2016. godine. Australija je također bila domaćin Eurovizije 2016. godine, kada je natjecanje održano u Stockholmu, Švedska.

Budućnost Australije na Euroviziji

Za sada, Australija nastavlja sudjelovati na Euroviziji i redovito donosi sjajne nastupe. Njihovi izvođači su uvijek dobro prihvaćeni od strane publike i kritičara, a njihova popularnost raste iz godine u godinu. Ostaje za vidjeti hoće li Australija jednog dana osvojiti Euroviziju i donijeti natjecanje u svoju zemlju.

  Ocijeni članak!