Zašto je Hum najmanji grad na svijetu

Trenutno pregledavate Zašto je Hum najmanji grad na svijetu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:11 studenoga, 2023

Povijest Huma


Hum je maleni gradić smješten u središnjoj Istri, u Hrvatskoj. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, Hum se smatra najmanjim gradom na svijetu.

Osobine grada Huma


Hum ima samo 30 stanovnika i prostire se na površini od svega 0,021 km². Ovaj slikoviti gradić odiše poviješću i tradicijom, te je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Istri.

Povijest Huma


Hum je osnovan u 11. stoljeću i bio je značajan trgovinski centar u srednjem vijeku. Grad je bio dio Mletačke Republike sve do 1797. godine kada je Istra pripala Habsburškoj Monarhiji.

Arhitektura grada Huma


Unutar zidina grada nalazi se crkva Sv. Jeronima iz 12. stoljeća, koja je jedan od najvažnijih spomenika u Humu. Također, gradić je poznat po svojim kamnitim ulicama i tradicionalnim istarskim kućama.

Turizam u Humu


Iako je Hum najmanji grad na svijetu, turizam je važan izvor prihoda za lokalno stanovništvo. Posjetitelji dolaze u Hum kako bi istražili njegove povijesne znamenitosti, uživali u prekrasnom krajoliku i kušali lokalne specijalitete.

Zaključak


Hum je jedinstven grad koji svojom veličinom i bogatom poviješću privlači brojne posjetitelje iz cijelog svijeta. Bez obzira na svoju malu površinu, ovaj grad ima mnogo toga za ponuditi i ostavlja posjetitelje bez daha.

  Ocijeni članak!