Kako se mjeri pH tla?

Trenutno pregledavate Kako se mjeri pH tla?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:22 prosinca, 2023

Upotreba pH metra za mjerenje pH vrijednosti tla

Tehnika koja se najčešće koristi za mjerenje pH vrijednosti tla je korištenje pH metra. Ovaj instrument omogućuje precizno mjerenje kiselosti ili alkalnosti tla. pH metar se sastoji od elektrode koja se umetne u tlo i digitalnog ili analognog zaslona koji prikazuje pH vrijednost.

Upotreba indikatorskih papirića za mjerenje pH vrijednosti tla

Druga metoda koja se koristi za mjerenje pH vrijednosti tla je upotreba indikatorskih papirića. Ovi papirići sadrže indikator koji mijenja boju ovisno o pH vrijednosti tla. Nakon što se papirić umoči u tlo, boja koju papirić poprimi može se usporediti s priloženom skalom kako bi se odredila pH vrijednost tla.

Potrebna oprema za mjerenje pH vrijednosti tla

Pored pH metra ili indikatorskih papirića, potrebna je određena oprema za pravilno izvođenje mjerenja pH vrijednosti tla. To uključuje čistu posudu za uzimanje uzorka tla, destiliranu vodu za ispiranje elektrode ili papirića, i pH kalibracijske otopine za kalibraciju pH metra.

Kako izvršiti mjerenje pH vrijednosti tla

Da biste izvršili mjerenje pH vrijednosti tla, prvo morate pripremiti tlo za uzorkovanje. To uključuje uklanjanje površinskog sloja tla i prikupljanje uzorka iz dubine od približno 10 cm. Zatim, uzorak tla treba staviti u čistu posudu. Ako koristite pH metar, umetnite elektrodu u uzorak tla i pričekajte da se pH vrijednost stabilizira. Ako koristite indikatorske papiriće, umočite papirić u tlo i pričekajte nekoliko sekundi da se boja stabilizira. Zatim, usporedite boju papirića s priloženom skalom kako biste odredili pH vrijednost tla.

Interpretacija rezultata mjerenja pH vrijednosti tla

  Ocijeni članak!