Zašto je riba zdrava

Trenutno pregledavate Zašto je riba zdrava
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 lipnja, 2024

Riba kao izvor omega-3 masnih kiselina

Riba je izuzetno dobar izvor omega-3 masnih kiselina, posebno riba iz hladnih mora poput lososa, skuše i srdela. Omega-3 masne kiseline imaju brojne pozitivne učinke na zdravlje, uključujući smanjenje rizika od srčanih bolesti, poboljšanje funkcije mozga i očuvanje zdravlja očiju.

Riba kao izvor visokokvalitetnih proteina

Riba je također bogata visokokvalitetnim proteinima koji su ključni za rast i obnovu tkiva u tijelu. Proteini iz ribe sadrže sve esencijalne aminokiseline koje tijelo treba za pravilno funkcioniranje. Osim toga, proteini iz ribe lako se probavljaju i apsorbiraju u tijelu, što ih čini izvrsnim izborom za prehranu.

Riba kao izvor vitamina i minerala

Riba je također bogata raznim vitaminima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja. Na primjer, losos je izvrstan izvor vitamina D, vitamina B12 i selena. Sardine su bogate kalcijem i vitaminom D, dok je tuna dobar izvor vitamina A, vitamina D i selena. Redovito konzumiranje ribe može pomoći u zadovoljavanju nutritivnih potreba tijela.

Riba kao niskokalorična hrana

Riba je relativno niskokalorična hrana, što je čini pogodnom za održavanje zdrave tjelesne težine. Osim toga, riba sadrži manje zasićenih masti od drugih izvora proteina kao što su meso i perad. Zamjena crvenog mesa ribom može biti korisna strategija za smanjenje unosa zasićenih masti i poboljšanje općeg zdravlja.

Riba kao izvor minerala joda

Jod je mineral koji je važan za pravilno funkcioniranje štitnjače. Riba, posebno morska riba, je bogat izvor joda. Dovoljan unos joda iz ribe može pomoći u održavanju zdrave funkcije štitnjače i regulaciji metabolizma.

  Ocijeni članak!