Zašto su urme zdrave

Trenutno pregledavate Zašto su urme zdrave
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 lipnja, 2024

1. Bogate hranjivim tvarima

Urme su izuzetno bogate hranjivim tvarima koje su ključne za održavanje zdravlja. One sadrže vitamine poput vitamina A, B6, C i K, kao i minerale poput kalija, magnezija, kalcija i željeza. Ove hranjive tvari pomažu u jačanju imunološkog sustava, poboljšanju probave i održavanju zdravih kostiju.

2. Visok sadržaj vlakana

Urme su izvrsni izvor vlakana, koja su ključna za zdravu probavu. Vlakna pomažu u regulaciji probavnog sustava, sprječavaju zatvor i održavaju osjećaj sitosti. Također mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

3. Antioksidativna svojstva

Urme sadrže velike količine antioksidansa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Antioksidansi pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upala, čime se smanjuje rizik od kroničnih bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa i određenih vrsta raka.

4. Poboljšavaju probavu

Zbog visokog sadržaja vlakana, urme mogu pomoći u poboljšanju probave. Vlakna pomažu u regulaciji crijevne peristaltike i olakšavaju prolazak hrane kroz probavni sustav. Također mogu pomoći u prevenciji probavnih problema poput zatvora i nadutosti.

5. Prirodni izvor energije

Urme su prirodni izvor energije zbog visokog udjela prirodnih šećera poput fruktoze, glukoze i saharoze. One mogu pružiti brzi izvor energije tijekom fizičke aktivnosti ili kad se osjećate umorno. Također su odličan međuobrok za održavanje energije između obroka.

6. Pomažu u regulaciji tjelesne težine

Urme mogu biti korisne u regulaciji tjelesne težine zbog visokog udjela vlakana i niskog udjela masti. Vlakna daju osjećaj sitosti, što može pomoći u smanjenju prejedanja i kontroliranju apetita. Također, urme imaju niski glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuju iznenadne skokove šećera u krvi.

7. Poboljšavaju zdravlje kostiju

Zbog visokog sadržaja kalcija, magnezija i fosfora, urme mogu pomoći u održavanju zdravlja kostiju i prevenciji bolesti poput osteoporoze. Ovi minerali su ključni za jačanje kostiju i održavanje njihove gustoće.

8. Potiču zdravu funkciju srca

Urme su dobar izvor kalija, minerala koji je važan za zdravo srce. Kalij pomaže u regulaciji krvnog tlaka i smanjenju rizika od srčanih bolesti. Također, urme sadrže vlakna i antioksidanse koji također mogu pomoći u održavanju zdravlja srca.

  Ocijeni članak!