Zašto je tlak nizak

Trenutno pregledavate Zašto je tlak nizak
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 srpnja, 2023

Uzroci niskog tlaka

Nizak tlak, poznat i kao hipotenzija, može imati različite uzroke. Jedan od najčešćih uzroka je gubitak velike količine krvi, kao što je slučaj kod ozbiljnih ozljeda ili unutarnjeg krvarenja. Drugi uzroci uključuju dehidraciju, kardiovaskularne bolesti, hormonske poremećaje i neke lijekove.

Simptomi niskog tlaka

Simptomi niskog tlaka mogu varirati ovisno o osobi i ozbiljnosti stanja. Uobičajeni simptomi uključuju vrtoglavicu, slabost, umor, gubitak svijesti, mučninu i ubrzan puls. Neki ljudi također mogu osjetiti zamagljen vid, konfuziju i teškoće s koncentracijom.

Kako se liječi nizak tlak?

Liječenje niskog tlaka ovisi o uzroku i ozbiljnosti stanja. Ako je gubitak krvi uzrok niskog tlaka, može biti potrebna transfuzija krvi. U drugim slučajevima, liječnik može preporučiti promjene u načinu života kao što su povećanje unosa soli i tekućine, nošenje kompresijskih čarapa i izbjegavanje dugotrajnog stajanja.

Kada se obratiti liječniku?

Ako primijetite simptome niskog tlaka i oni su uznemirujući ili se često javljaju, važno je potražiti medicinsku pomoć. Liječnik će moći utvrditi uzrok niskog tlaka i preporučiti odgovarajući tretman. Također je važno obratiti se liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme ili ako uzimate lijekove koji mogu utjecati na tlak.

  Ocijeni članak!