Koji je normalan tlak

Trenutno pregledavate Koji je normalan tlak
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 veljače, 2024

Kako se mjeri tlak?

Tlak se mjeri pomoću uređaja poznatog kao sfigmomanometar. Ovaj uređaj se sastoji od manžete koja se stavlja oko nadlaktice i manometra koji pokazuje vrijednosti tlaka. Postupak mjerenja tlaka je jednostavan i bezbolan.

Što je normalan tlak?

Normalan tlak se definira kao vrijednost koja osigurava pravilan protok krvi kroz krvne žile bez prevelikog opterećenja srca i krvnih žila. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, normalan tlak je manji od 120/80 mmHg. Prva brojka predstavlja sistolički tlak, tj. tlak u arterijama tijekom kontrakcije srca, dok druga brojka predstavlja dijastolički tlak, tj. tlak u arterijama tijekom opuštanja srca.

Povišen tlak

Povišen tlak, poznat i kao hipertenzija, je stanje u kojem su vrijednosti tlaka iznad normalnih. To može biti opasno za zdravlje jer povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, zatajenja bubrega i drugih komplikacija. Povišen tlak se obično dijagnosticira ako je vrijednost tlaka iznad 130/80 mmHg.

Niski tlak

Niski tlak, poznat i kao hipotenzija, je stanje u kojem su vrijednosti tlaka ispod normalnih. Osobe s niskim tlakom mogu osjećati simptome poput vrtoglavice, umora i gubitka svijesti. Niski tlak može biti uzrokovan različitim faktorima kao što su dehidracija, gubitak krvi, nepravilan rad srca ili određeni lijekovi.

Kako održati normalan tlak?

Da biste održali normalan tlak, preporučuje se zdrav način života koji uključuje redovitu tjelesnu aktivnost, uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama te izbjegavanje pušenja i konzumiranja alkohola u velikim količinama. Također je važno redovito kontrolirati tlak kod liječnika i uzimati propisane lijekove ako je potrebno.

Zaključak

Normalan tlak je važan za održavanje zdravlja srca i krvnih žila. Redovito mjerenje tlaka i pridržavanje zdravih životnih navika mogu pomoći u održavanju normalnih vrijednosti tlaka i smanjenju rizika od raznih bolesti povezanih s tlakom.

  Ocijeni članak!