Zašto je zdrava lubenica

Trenutno pregledavate Zašto je zdrava lubenica
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 rujna, 2023

Obilje hranjivih tvari

Lubenica je voće koje obiluje hranjivim tvarima. Bogata je vitaminima A i C, koji su važni za održavanje zdravog imunološkog sustava. Također sadrži vitamine B6 i B1, kao i minerale poput kalija i magnezija koji pomažu u održavanju ravnoteže elektrolita u tijelu.

Visok udio vode

Lubenica je vrlo hidratantno voće jer sadrži visok udio vode. Oko 90% lubenice sastoji se od vode, što je čini izvrsnim izvorom hidratacije. Ova visoka razina hidratacije pomaže u održavanju ravnoteže tekućina u tijelu i može pomoći u sprječavanju dehidracije.

Antioksidativna svojstva

Lubenica je također bogata antioksidansima poput likopena, beta-karotena i vitamina C. Ovi antioksidansi pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Redovita konzumacija lubenice može pomoći u smanjenju rizika od određenih bolesti poput srčanih bolesti i određenih vrsta raka.

Pomaže u hidraciji

Zbog visokog udjela vode i elektrolita, lubenica je odličan izbor za hidraciju tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Tijekom vježbanja ili izlaganja visokim temperaturama, lubenica može pomoći u nadoknadi izgubljenih tekućina i elektrolita, poput natrija i kalija.

Pomaže u održavanju zdravlja srca

Redovita konzumacija lubenice može pomoći u održavanju zdravlja srca. Lubenica je izvor aminokiseline citrulina koja potiče proizvodnju dušikovog oksida. Dušikov oksid pomaže u opuštanju krvnih žila i smanjenju krvnog tlaka, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Pomaže u održavanju zdrave kože

Zbog visokog sadržaja vode i vitamina C, lubenica može pomoći u održavanju zdrave kože. Vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena, koji je važan za elastičnost kože. Također, voda iz lubenice pomaže u hidrataciji kože, čineći je mekom i sjajnom.

Poboljšava probavu

Lubenica sadrži vlakna koja mogu pomoći u poboljšanju probave. Vlakna pomažu u održavanju redovite stolice i sprječavanju zatvora. Također, lubenica sadrži enzime poput bromelaina koji pomažu u razgradnji hrane i olakšavaju probavni proces.

  Ocijeni članak!