Smije li kunić jesti lubenicu

Trenutno pregledavate Smije li kunić jesti lubenicu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:22 kolovoza, 2023

Kunići i prehrana

Kunići su biljojedi i njihova prehrana uglavnom se sastoji od trave, povrća i voća. No, postavlja se pitanje – smiju li kunići jesti lubenicu?

Lubenica kao hrana za kuniće

Lubenica je voće koje sadrži visok udio vode i hranjivih tvari. Bogata je vitaminima A i C, kao i antioksidansima. No, kada je riječ o kunićima, lubenica treba biti dati s oprezom.

Potencijalni rizici

Kunići mogu jesti lubenicu, ali samo u malim količinama. Prevelika količina lubenice može uzrokovati probavne smetnje kod kunića, poput proljeva ili nadutosti. Također, važno je napomenuti da kunići ne bi smjeli jesti lubenicu koja sadrži sjemenke ili koru, jer to može predstavljati opasnost za njihovo zdravlje.

Sigurna prehrana kunića

Da bi se osigurala sigurna i uravnotežena prehrana kunića, preporučuje se da većinu njihove prehrane čini sijeno, svježe povrće i ograničene količine voća. Lubenica se može povremeno dodati kao poslastica, ali samo u malim komadićima bez sjemenki i kore.

Zaključak

Iako kunići mogu jesti lubenicu, važno je pridržavati se smjernica i dati im samo male količine bez sjemenki i kore. Kao i kod svake promjene u prehrani kunića, preporučuje se konzultacija s veterinarom kako bi se osiguralo da je lubenica sigurna za njihovu prehranu.

  Ocijeni članak!