Zašto osjećamo zujanje u ušima?

Trenutno pregledavate Zašto osjećamo zujanje u ušima?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:27 svibnja, 2023

Kako nastaje zujanje u ušima?

Zujanje u ušima, poznato i kao tinnitus, je fenomen u kojem osoba percipira zvukove poput zujanja, zviždanja, cvrčanja ili šumova u ušima, iako izvor zvuka nije prisutan u okolini. Ovaj problem može biti privremen ili trajan, a uzroci su raznoliki.

Mogući uzroci zujanja u ušima

Postoji nekoliko mogućih uzroka za osjećaj zujanja u ušima. Jedan od najčešćih uzroka je izloženost preglasnim zvukovima ili buci. Rad u bučnom okruženju ili slušanje glasne glazbe putem slušalica može oštetiti osjetljive stanice unutar uha, što može rezultirati tinnitusom.
Drugi mogući uzrok je stres i anksioznost. Stres može izazvati promjene u krvnom tlaku i protoku krvi, što može utjecati na funkciju unutarnjeg uha i uzrokovati zujanje.
Tinnitus može biti i simptom određenih medicinskih stanja, poput infekcija uha, poremećaja štitnjače, problemima s krvnim žilama ili neurološkim poremećajima. Također, određeni lijekovi mogu imati nuspojavu tinnitusa.

Kako se može ublažiti zujanje u ušima?

Iako ne postoji specifičan lijek za tinnitus, postoje neke metode koje mogu pomoći ublažiti simptome. Jedna od njih je maskiranje zvuka. Korištenje bijelog šuma ili slušanje umirujuće glazbe može pomoći preusmjeriti pažnju s tinnitusa i smanjiti njegovu percepciju.
Također, upravljanje stresom može biti korisno. Tehnike opuštanja, poput meditacije ili dubokog disanja, mogu pomoći smanjiti stres i anksioznost, što može poboljšati simptome tinnitusa.
U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti upotrebu slušnih aparata ili terapiju zvukom kako bi se ublažili simptomi tinnitusa.

Kada posjetiti liječnika?

Ako osjetite zujanje u ušima koje traje dulje vrijeme ili se pogoršava, važno je posjetiti liječnika. Liječnik može provesti pregled uha i preporučiti daljnje korake za dijagnozu i liječenje. Također, ako zujanje u ušima prati drugi simptomi poput vrtoglavice, gubitka sluha ili bolova, važno je konzultirati se s stručnjakom.
Važno je zapamtiti da svaki slučaj tinnitusa može biti jedinstven, stoga je važno dobiti individualizirani pristup za dijagnozu i liječenje.

  Ocijeni članak!