Zašto se mijenjaju godišnja doba?

Trenutno pregledavate Zašto se mijenjaju godišnja doba?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 svibnja, 2023

Kako nastaju godišnja doba?

Godišnja doba nastaju zbog kretanja Zemlje oko Sunca. Zemljina osa nagnuta je pod kutem od 23,5 stupnjeva u odnosu na ravninu svoje putanje. Ova nagibana osa uzrokuje da Sunčeva svjetlost pada pod različitim kutovima na različite dijelove Zemlje tijekom godine. Kada je sjeverna polutka okrenuta prema Suncu, tamo je ljeto, dok je na južnoj polutki zima.

Zašto se mijenjaju temperature?

Promjene godišnjih doba dovode do promjena u temperaturi. Kada je Zemljina osa nagnuta prema Suncu, sunčeva svjetlost pada pod većim kutom, što rezultira toplijim vremenom. U ljetnim mjesecima, zrake sunca su koncentrirane na manjoj površini, što dovodi do veće količine topline. S druge strane, kada je Zemljina osa nagnuta pod manjim kutom, sunčeva svjetlost je manje koncentrirana i rezultira hladnijim vremenom.

Kako biljke i životinje reagiraju na promjene godišnjih doba?

Biljke i životinje su prilagodile svoje obrasce rasta, reprodukcije i aktivnosti ovisno o godišnjim dobima. Na primjer, mnoge biljke cvjetaju u proljeće kada je temperatura topla i ima više sunčeve svjetlosti. Životinje također mijenjaju svoje obrasce migracije, hibernacije i parenja kako bi se prilagodile promjenama u okolini. Godišnja doba igraju važnu ulogu u održavanju prirodnog ravnoteže i omogućavaju raznolikost života na Zemlji.

Utjecaj ljudskih aktivnosti na godišnja doba

Ljudske aktivnosti, kao što su emisije stakleničkih plinova i krčenje šuma, mogu imati utjecaj na promjene u godišnjim dobima. Povećana koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi može uzrokovati globalno zatopljenje, što može dovesti do promjena u raspodjeli padalina i temperature tijekom godine. Ove promjene mogu imati nepredvidive posljedice na biljni i životinjski svijet, kao i na ljude.

Zaključak

Godišnja doba su prirodne promjene koje se javljaju zbog kretanja Zemlje oko Sunca. Promjene u kutu pod kojim Sunčeva svjetlost pada na Zemlju uzrokuju promjene u temperaturi i raspodjeli svjetlosti. Biljke, životinje i ljudi prilagođavaju se ovim promjenama kako bi preživjeli i održali ravnotežu u prirodi.

  Ocijeni članak!