Zašto se orhideja suši

Trenutno pregledavate Zašto se orhideja suši
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 prosinca, 2023

Kako održavati pravilnu vlažnost

Orhideje su poznate po svojoj ljepoti i eleganciji, ali ponekad se može dogoditi da se orhideja počne sušiti. Razlog tome može biti nepravilna vlažnost okoliša u kojem se nalazi orhideja. Orhideje vole vlagu, ali isto tako trebaju i dobru cirkulaciju zraka kako bi se spriječilo truljenje korijena.

Potrebna količina svjetlosti

Još jedan čest razlog za sušenje orhideje je nedovoljna količina svjetlosti. Orhideje trebaju dovoljno svjetlosti kako bi obavljale fotosintezu i održavale svoje zdravlje. Ako orhideja ne dobiva dovoljno svjetlosti, može se početi sušiti i izgubiti svoj prepoznatljivi sjaj.

Pogrešno zalijevanje

Još jedan čest uzrok sušenja orhideje je pogrešno zalijevanje. Orhideje trebaju biti zalijevane umjereno, a ne prekomjerno ili premalo. Pretjerano zalijevanje može dovesti do truljenja korijena, dok nedovoljno zalijevanje može uzrokovati isušivanje biljke.

Loša kvaliteta supstrata

Supstrat u kojem se orhideja uzgaja također može utjecati na njeno sušenje. Ako supstrat ne zadržava dovoljno vlage ili ne omogućuje dobru drenažu, korijenje orhideje može patiti i biljka se može početi sušiti.

Prirodni ciklus rasta

Ponekad sušenje orhideje može biti prirodni dio njenog ciklusa rasta. Orhideje imaju različite faze rasta, uključujući faze mirovanja i cvjetanja. Tijekom faze mirovanja, orhideja može privremeno izgubiti neke od svojih listova ili cvjetova, ali će se ponovno oporaviti kad započne faza cvjetanja.

Kako spriječiti sušenje orhideje

Da biste spriječili sušenje orhideje, važno je održavati pravilnu vlažnost okoliša i osigurati dovoljno svjetlosti. Također je važno pravilno zalijevati orhideju, paziti na kvalitetu supstrata i pratiti njen prirodni ciklus rasta. Ako se orhideja ipak počne sušiti, možete je pokušati oporaviti pravilnim zalijevanjem i kontrolom okoliša.

Nadam se da vam je ovaj članak pružio korisne informacije o tome zašto se orhideja suši i kako to možete spriječiti.

  Ocijeni članak!