Zašto se pas trese

Trenutno pregledavate Zašto se pas trese
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 prosinca, 2023

Zašto psi trese?

Psi se mogu tresti iz različitih razloga, a to može biti fiziološka ili emocionalna reakcija. Evo nekoliko mogućih uzroka:

Fiziološki uzroci

Kada je pas izložen hladnoći, može se tresti kako bi pokušao održati tjelesnu temperaturu. Tresenje je prirodna reakcija na hladnoću i pomaže im zadržati toplinu. Osim toga, psi se također mogu tresti kao odgovor na strah ili uzbuđenje. Tijekom trešenja, mišići se brzo kontrahiraju i opuštaju, što pomaže u generiranju topline.

Emocionalni uzroci

Tresenje pasa također može biti emocionalna reakcija na stres, tjeskobu ili uzbuđenje. Kada se osjećaju nesigurno ili preplavljeni, psi se mogu tresti kao način da se smire. Tresenje može djelovati kao mehanizam za oslobađanje napetosti i smanjenje stresa.

Bolesti i poremećaji

Ponekad se psi mogu tresti kao simptom određenih bolesti ili poremećaja. Na primjer, tremor može biti znak neuroloških problema kao što su epilepsija ili Parkinsonova bolest. Također, neki psi mogu imati tremor kao nuspojavu određenih lijekova.

Kako prepoznati kada je trešenje zabrinjavajuće?

Većina pasa povremeno trese, što je normalno. Međutim, postoje situacije u kojima trešenje može biti znak nečeg ozbiljnijeg. Ako primijetite da pas neprestano drhti ili ako je trešenje praćeno drugim simptomima kao što su povraćanje, gubitak apetita ili promjene u ponašanju, važno je posjetiti veterinara radi daljnje dijagnoze.

Kako pomoći psu koji se trese?

Ako je pas izložen hladnoći, možete mu pružiti toplinu pomoću deke ili odjeće. Također, važno je osigurati da pas ima dovoljno mira i sigurnosti kako bi se smirio. Ako se trešenje psa čini povezano s tjeskobom ili stresom, može biti korisno konzultirati se s veterinarom kako bi se utvrdio uzrok i razmotrile mogućnosti liječenja.

Napomena: Ovaj članak pruža samo općenite informacije i nije zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakve brige ili pitanja o zdravlju svog psa, obratite se veterinaru.

  Ocijeni članak!