Zašto se radi bronhoskopija

Trenutno pregledavate Zašto se radi bronhoskopija
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 studenoga, 2023

Indikacije za bronhoskopiju

Bronhoskopija je invazivni postupak koji se koristi za vizualizaciju i pregled dišnih puteva. Ovaj medicinski postupak se najčešće koristi u dijagnostičke svrhe, ali također može biti terapijski. Bronhoskopija se obavlja pomoću fleksibilnog ili čvrstog instrumenta nazvanog bronhoskop, koji se uvodi kroz nos ili usta pacijenta i vodi se do dišnih puteva.

Diagnostičke svrhe

Bronhoskopija se često koristi za dijagnosticiranje različitih bolesti dišnih puteva. To može uključivati ​​pregled i uzimanje uzoraka tkiva iz pluća i bronha za daljnju analizu. Ovaj postupak omogućuje liječnicima da vizualiziraju unutarnje strukture dišnih puteva i potraže znakove infekcija, tumora, upala ili drugih abnormalnosti.

Terapijske svrhe

Pored dijagnostičke namjene, bronhoskopija se također može koristiti i u terapijske svrhe. Primjerice, tijekom bronhoskopije moguće je uklanjanje stranih tijela iz dišnih puteva, kao što su komadi hrane ili drugi predmeti koji su se zaglavili. Osim toga, bronhoskopija omogućuje primjenu terapije izravno na zahvaćeno područje, poput primjene lijekova ili uklanjanja malih tumora.

Priprema i postupak

Da bi se izvela bronhoskopija, pacijentu se može preporučiti da ne jede ili pije nekoliko sati prije postupka. Ovisno o vrsti bronhoskopije i pacijentovom zdravstvenom stanju, može biti potrebna opća anestezija ili lokalna anestezija grla. Tijekom postupka, pacijent može osjećati lagano nelagodu, ali ne bi trebao osjećati bol. Nakon završetka bronhoskopije, pacijent će biti pod nadzorom neko vrijeme kako bi se osiguralo da nema komplikacija.

Zaključak

Bronhoskopija je važan dijagnostički i terapijski postupak koji omogućuje liječnicima da vizualiziraju dišne puteve i pruže odgovarajuću njegu pacijentima s respiratornim bolestima. Ovaj invazivni postupak se koristi za dijagnosticiranje različitih bolesti i stanja dišnih puteva, te omogućuje liječnicima da provode terapiju izravno na zahvaćenom području. Bronhoskopija se obavlja uz odgovarajuću pripremu i pod nadzorom stručnjaka kako bi se osigurala sigurnost pacijenta.

  Ocijeni članak!