Zašto se stvara kamenac na zubima

Trenutno pregledavate Zašto se stvara kamenac na zubima
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 lipnja, 2024

Što je kamenac na zubima?

Kamenac na zubima, poznat i kao dentalni tartar, je tvrda naslaga koja se formira na površini zuba. Nastaje kada se plak, mekša naslaga koja se sastoji od bakterija, sluzi i ostataka hrane, mineralizira i stvrdne. Kamenac se obično formira bliže desni i može biti žućkasto ili smeđe boje.

Kako se stvara kamenac na zubima?

Stvaranje kamenca na zubima je postupan proces koji se događa kada se plak nije uklonjen redovitim četkanjem i čišćenjem zuba. Bakterije prisutne u plaku hrane se šećerom i ostacima hrane, stvarajući kiseline koje oštećuju zubnu caklinu. Tijekom vremena, minerali iz sline se talože na oštećenu površinu zuba, stvarajući tvrdu naslagu – kamenac.

Koje su posljedice stvaranja kamenca na zubima?

Stvaranje kamenca na zubima može imati nekoliko nepoželjnih posljedica. Prvo, kamenac može uzrokovati iritaciju desni i upalu, što dovodi do pojave gingivitisa ili parodontitisa. Osim toga, kamenac može biti kozmetički problem jer daje neugodan izgled zubima. Također, prisutnost kamenca otežava uklanjanje plaka i održavanje oralne higijene, što može dovesti do daljnjih problema s zubima i desnima.

Kako spriječiti stvaranje kamenca na zubima?

Najbolji način za sprječavanje stvaranja kamenca na zubima je održavanje redovite oralne higijene. To uključuje temeljito četkanje zuba najmanje dva puta dnevno, korištenje zubnog konca ili interdentalnih četkica za čišćenje međuzubnih prostora i redovite posjete stomatologu radi profesionalnog čišćenja zuba. Također je važno izbjegavati prekomjerno konzumiranje šećera i pridržavati se zdrave prehrane.

Kako ukloniti kamenac s zuba?

Jednom kada se kamenac formira na zubima, jedino ga stomatolog može ukloniti profesionalnim čišćenjem. Tijekom ovog postupka, stomatolog koristi posebne instrumente za uklanjanje kamenca s površine zuba. U nekim slučajevima, kamenac može biti tvrd i zahtijevati dodatne postupke poput ultrazvučnog čišćenja.

U zaključku, stvaranje kamenca na zubima je rezultat mineralizacije plaka koji se nije uklonio redovitim čišćenjem. Održavanje dobre oralne higijene i redoviti posjeti stomatologu ključni su za sprječavanje stvaranja kamenca i očuvanje zdravlja zuba i desnih.

  Ocijeni članak!