Koji je umnjak zub po redu

Trenutno pregledavate Koji je umnjak zub po redu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 travnja, 2024

Uvod

Umnjaci, poznati i kao treći molari, su posljednji zubi koji se pojavljuju u ljudskoj usnoj šupljini. Ovi zubi su nazvani umnjaci zbog toga što se obično pojavljuju kasnije u životu, kada osoba stekne nešto više iskustva i mudrosti.

Koji je umnjak zub po redu?

Umnjaci su četvrti zubi po redu kada se radi o brojanju zuba u ljudskoj vilici. Svaka vilica obično ima četiri umnjaka – po dva na gornjoj i donjoj strani vilice. Ovi zubi se obično pojavljuju između 17. i 25. godine života, iako se vrijeme pojavljivanja može razlikovati od osobe do osobe.

Funkcija umnjaka

Umnjaci su naslijedili svoje ime zbog njihove navodne veze s mudrošću. Međutim, u stvarnosti, umnjaci nemaju posebnu funkciju i često mogu uzrokovati probleme u ustima. S obzirom na to da se umnjaci pojavljuju kasnije u životu, često nema dovoljno prostora u vilici za njihov pravilan izlazak. To može rezultirati impacted umnjacima, tj. zubima koji ne mogu ispravno izrasti i izazivaju nelagodu ili bol. Zbog toga se često preporučuje vađenje umnjaka kako bi se izbjegli potencijalni problemi.

Kako se brinuti o umnjacima?

Umnjaci, kao i svi drugi zubi, zahtijevaju odgovarajuću njegu kako bi ostali zdravi. Redovito četkanje zubi, korištenje zubnog konca i posjeta stomatologu su ključni za održavanje oralne higijene. Ako imate umnjake, važno je pratiti njihovo stanje i posjetiti stomatologa ako primijetite bilo kakve probleme ili nelagodu.

Zaključak

Umnjaci su četvrti zubi po redu u ljudskoj vilici i obično se pojavljuju između 17. i 25. godine života. Iako su nazvani umnjacima zbog veze s mudrošću, ovi zubi često mogu uzrokovati probleme i zahtijevaju posebnu njegu. Redovita oralna higijena i posjeta stomatologu su ključni za održavanje zdravlja umnjaka i cjelokupne usne šupljine.

  Ocijeni članak!