Zašto se vino pjeni

Trenutno pregledavate Zašto se vino pjeni
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 travnja, 2024

Kemijski procesi u vinu

Vino je kompleksna tekućina koja sadrži različite spojeve. Jedan od tih spojeva je ugljikov dioksid (CO2) koji se prirodno stvara tijekom fermentacije. Fermentacija je proces u kojem se šećeri pretvaraju u alkohol uz pomoć kvasaca. Kada je vino zatvoreno, CO2 koji se oslobađa tijekom fermentacije zadržava se u tekućini.

Pjenušava vina

Pjenušava vina, poznata i kao šampanjac ili pjenušci, imaju veću koncentraciju CO2 u odnosu na obična vina. Ova vina prolaze kroz drugu fermentaciju u boci, koja se naziva sekundarna fermentacija. Tijekom ove fermentacije, dodaje se šećer i kvasac u bocu, što rezultira stvaranjem dodatne količine CO2. Kada se boca otvori, CO2 se oslobađa u obliku mjehurića, stvarajući pjenušavu teksturu vina.

Uzroci pjenjenja vina

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se vino može pjeniti. Jedan od njih je prisutnost preostalog šećera u vinu. Ako vino nije potpuno fermentirano, ostatak šećera može reagirati s kvascem u boci i stvoriti dodatni CO2. Ovo se često događa kod prirodnih ili slatkih vina.

Drugi uzrok pjenjenja može biti prisutnost kvasca u boci. Ako se vino ne filtrira ili se ostavi sa sedimentom, kvasac može ostati prisutan u boci. Kada se boca otvori, kvasac može ponovno započeti fermentaciju i stvoriti CO2.

Također, temperatura može utjecati na pjenjenje vina. Hladnija temperatura može usporiti oslobađanje CO2, dok toplija temperatura može ubrzati proces. Stoga je važno pravilno čuvati i posluživati vino kako bi se izbjeglo pretjerano pjenjenje.

Zaključak

Pjenjenje vina rezultat je prisutnosti CO2 u tekućini. Različiti kemijski procesi, kao što su fermentacija i sekundarna fermentacija, mogu uzrokovati pjenjenje. Prisutnost preostalog šećera i kvasca, kao i temperatura, također mogu utjecati na stvaranje mjehurića u vinu. Pjenušava vina posebno su poznata po svojoj pjenavoj teksturi i visokoj koncentraciji CO2. Važno je pravilno rukovati i čuvati vino kako bi se zadržala njegova kvaliteta i karakteristike.

  Ocijeni članak!