Zašto su krastavci gorki

Trenutno pregledavate Zašto su krastavci gorki
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:3 listopada, 2023

Kemijski sastav krastavaca

Krastavci su popularno povrće koje se često koristi u salatama i drugim jelima. Imaju visok udio vode i nisku kalorijsku vrijednost, što ih čini idealnom namirnicom za hidrataciju i mršavljenje. Međutim, mnogi ljudi primjećuju da krastavci imaju gorak okus, što može biti neugodno za konzumiranje.

Gorčina u krastavcima

Glavni razlog zašto su krastavci gorki je prisutnost spoja poznatog kao cucurbitacin. Cucurbitacin je prirodni spoj koji se nalazi u raznim biljkama, uključujući krastavce. On je odgovoran za gorčinu u krastavcima i može varirati u koncentraciji ovisno o sorti i uvjetima uzgoja.

Uzroci pojave gorčine

Postoji nekoliko razloga zašto se cucurbitacin može pojaviti u krastavcima. Jedan od njih je genetska predispozicija biljke. Određene sorte krastavaca imaju veću vjerojatnost da će sadržavati veću količinu cucurbitacina, što rezultira gorčinom.

Drugi uzrok može biti stresna situacija za biljku, kao što su ekstremne temperature, nedostatak vode ili nepravilno gnojenje. Ti faktori mogu potaknuti biljku da proizvodi veću količinu cucurbitacina kako bi se zaštitila od vanjskih uvjeta.

Kako smanjiti gorčinu u krastavcima

Ako vam smeta gorčina u krastavcima, postoje neki načini kako je smanjiti. Prvo, možete pokušati oguliti krastavce jer se cucurbitacin nalazi uglavnom u koži. Također, možete odabrati sorte krastavaca koje su manje gorke ili se uzgajaju u uvjetima koji smanjuju proizvodnju cucurbitacina.

Druga opcija je da krastavce potopite u slanu vodu na neko vrijeme prije konzumacije. Slana voda može pomoći u izlučivanju gorčine iz krastavaca. Također, možete pokušati ukloniti sjemenke krastavaca jer se cucurbitacin često nalazi u njima.

Bez obzira na metodu koju odaberete, važno je napomenuti da gorčina u krastavcima nije štetna za zdravlje i da se može smanjiti ili ukloniti s nekim prilagodbama u pripremi i konzumaciji krastavaca.

  Ocijeni članak!