Zašto su lješnjaci gorki

Trenutno pregledavate Zašto su lješnjaci gorki
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 svibnja, 2024

Lješnjaci – popularni orašasti plodovi

Lješnjaci su orašasti plodovi koji su omiljeni u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Oni se koriste u raznim jelima, slasticama i kao sastojak u čokoladama i namazima poput Nutelle. Međutim, mnogi ljudi primjećuju da lješnjaci imaju karakterističnu gorčinu koja može biti neugodna. Zašto su lješnjaci gorki?

Naturalni sastojci koji uzrokuju gorčinu

Gorčina u lješnjacima potječe od prirodnih spojeva koji se nazivaju tanini. Tanini su prisutni u mnogim biljkama i odgovorni su za njihovu gorčinu. U lješnjacima, tanini se nalaze u njihovoj smeđoj kožici koja okružuje samu jezgru.

Povećana gorčina zbog prženja

Prženje lješnjaka može pojačati njihovu gorčinu. Visoka temperatura prilikom prženja potiče kemijske reakcije u lješnjaku koje mogu uzrokovati stvaranje dodatnih gorčih spojeva. Ovisno o vremenu prženja i temperaturi, gorčina lješnjaka može varirati.

Sorte lješnjaka

Neke sorte lješnjaka imaju prirodno manje gorčine od drugih. Na primjer, turski lješnjaci imaju manje gorčine u usporedbi s talijanskim lješnjacima. Ovo je zbog različitih sorti koje se uzgajaju i uvjeta rasta u različitim regijama.

Utjecaj skladištenja

Skladištenje lješnjaka može također utjecati na njihovu gorčinu. Dulje vrijeme skladištenja može dovesti do povećanja gorčine zbog oksidacije i gubitka svježine.

Smanjenje gorčine

Postoje neki načini kako smanjiti gorčinu lješnjaka. Jedan od njih je blanširanje, proces u kojem se lješnjaci kratko kuhaju u vodi, a zatim se uklanja kožica koja sadrži tanine. Također, pravilno prženje lješnjaka može smanjiti njihovu gorčinu.

Lješnjaci su ukusni orašasti plodovi koji mogu biti malo gorki zbog prisutnosti tanina. Međutim, postoji nekoliko načina kako smanjiti gorčinu i uživati u njihovom bogatom okusu i teksturi.

  Ocijeni članak!