Zašto su napravljeni umjetni materijali

Trenutno pregledavate Zašto su napravljeni umjetni materijali
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 kolovoza, 2023

Povijest umjetnih materijala

Umjetni materijali su nastali kao rezultat ljudske potrebe za novim materijalima koji bi mogli zamijeniti prirodne resurse. Razvoj umjetnih materijala započeo je još u 19. stoljeću s otkrićem prvih sintetskih polimera. Otkriće bakelita 1907. godine označilo je početak masovne proizvodnje umjetnih materijala.

Prednosti umjetnih materijala

Umjetni materijali imaju mnoge prednosti u odnosu na prirodne materijale. Oni su često jeftiniji za proizvodnju, lakši za obradu, otporniji na različite vremenske uvjete i imaju veću trajnost. Također, umjetni materijali mogu imati poboljšane mehaničke i kemijske karakteristike u usporedbi s prirodnim materijalima.

Razlozi za stvaranje umjetnih materijala

Postoji nekoliko ključnih razloga za stvaranje umjetnih materijala. Prvi razlog je nedostatak prirodnih resursa. Kako se prirodni resursi iscrpljuju, potreba za alternativnim materijalima postaje sve veća. Umjetni materijali omogućuju zamjenu prirodnih resursa i smanjenje njihove eksploatacije.

Drugi razlog je mogućnost kontroliranja svojstava materijala. Umjetni materijali se mogu dizajnirati i modificirati na molekularnoj razini kako bi se postigle željene karakteristike. Ovo omogućuje inženjerima i znanstvenicima da stvore materijale s posebnim svojstvima, kao što su visoka čvrstoća ili otpornost na toplinu.

Treći razlog je potreba za novim materijalima koji mogu zadovoljiti specifične zahtjeve industrije. Umjetni materijali se koriste u različitim industrijama, poput automobilske, elektroničke i građevinske industrije, jer pružaju bolje performanse i veću učinkovitost.

Primjeri umjetnih materijala

Postoji mnogo različitih vrsta umjetnih materijala koji se koriste u svakodnevnom životu. Plastika je jedan od najpoznatijih primjera umjetnih materijala. Osim plastike, tu su i stakloplastika, keramika, kompozitni materijali, polimeri i mnogi drugi.

Budućnost umjetnih materijala

Umjetni materijali imaju važnu ulogu u suvremenom društvu i njihova upotreba se neprestano razvija. Budućnost umjetnih materijala donosi nove inovacije i napredak u tehnologiji. Očekuje se da će se razviti materijali s još boljim performansama, većom održivošću i manjim utjecajem na okoliš.

  Ocijeni članak!