Zašto su ruke hladne

Trenutno pregledavate Zašto su ruke hladne
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 srpnja, 2023

Razlozi za hladne ruke

Ruke su jedan od dijelova tijela koji često postaju hladni, a postoji nekoliko razloga za to.

Nizak protok krvi

Jedan od glavnih uzroka hladnih ruku je nizak protok krvi u tim područjima. Kada je protok krvi smanjen, manje topline i hranjivih tvari dolazi do ruku, što rezultira osjećajem hladnoće.

Hladno okruženje

Okolina u kojoj se nalazimo također može utjecati na temperaturu naših ruku. Ako smo izloženi hladnom vremenu ili držimo ruke u hladnoj vodi, tijelo će reagirati tako da smanji protok krvi u rukama kako bi očuvao toplinu u vitalnim organima. To može dovesti do osjećaja hladnoće u rukama.

Razne bolesti i stanja

Hladne ruke mogu biti simptom određenih bolesti i stanja. Na primjer, Raynaudova bolest uzrokuje sužavanje krvnih žila, što rezultira smanjenim protokom krvi u rukama i drugim ekstremitetima. Također, hipotireoza, stanje u kojem štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona, može utjecati na cirkulaciju i uzrokovati hladne ruke.

Anksioznost i stres

Emocionalni faktori poput anksioznosti i stresa također mogu utjecati na temperaturu naših ruku. Tijelo reagira na stres oslobađanjem hormona koji mogu suziti krvne žile i smanjiti protok krvi u rukama, što može dovesti do osjećaja hladnoće.

Kako se nositi s hladnim rukama

Postoji nekoliko načina za ublažavanje hladnih ruku. Možete koristiti tople rukavice ili grijaće jastučiće kako biste zadržali toplinu. Također, vježbe poput stiskanja i opuštanja šake mogu pomoći poboljšanju cirkulacije. Ako su hladne ruke povezane s određenim bolestima ili stanjima, važno je konzultirati se s liječnikom radi pravilne dijagnoze i liječenja.

  Ocijeni članak!