Zašto su ruke hladne

Trenutno pregledavate Zašto su ruke hladne
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 travnja, 2023

Značaj temperature tijela

Temperatura našeg tijela igra ključnu ulogu u održavanju normalnog funkcioniranja. Naš organizam je sposoban regulirati temperaturu kako bi održao optimalne uvjete za rad svih organa i sustava. Međutim, ponekad se može dogoditi da ruke postanu hladne, što može biti znak različitih stanja ili problema.

Loša cirkulacija

Jedan od glavnih razloga za hladne ruke je loša cirkulacija. Kada krvne žile u rukama sužavaju ili ne opskrbljuju dovoljno krvi, ruke mogu postati hladne. Ovo se često događa u hladnim uvjetima ili kod ljudi koji pate od stanja kao što su Raynaudova bolest ili periferna vaskularna bolest.

Hipotireoza

Jedan od medicinskih uzroka hladnih ruku je hipotireoza, stanje u kojem štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona. Smanjenje razine hormona štitnjače može dovesti do suženja krvnih žila i smanjenog protoka krvi u rukama, što rezultira hladnoćom.

Anemija

Anemija, stanje koje se javlja kada tijelo nema dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica, također može uzrokovati hladne ruke. Nedostatak crvenih krvnih stanica znači manje kisika koji se prenosi u ruke, što dovodi do osjećaja hladnoće.

Stres i anksioznost

Stres i anksioznost mogu negativno utjecati na cirkulaciju i uzrokovati hladne ruke. Kada smo pod stresom, naše tijelo reagira povećanim oslobađanjem hormona stresa koji mogu suziti krvne žile i smanjiti protok krvi u ekstremitetima.

Savjeti za zagrijavanje ruku

Ako se suočavate s problemom hladnih ruku, postoje neke tehnike koje možete isprobati kako biste ih zagrijali. Neki od savjeta uključuju nošenje toplih rukavica, korištenje termalnih jastučića ili primjenu tople vode na ruke. Također je važno održavati redovitu tjelesnu aktivnost kako bi se poboljšala cirkulacija.

  Ocijeni članak!