Zašto su usta gorka

Trenutno pregledavate Zašto su usta gorka
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 svibnja, 2024

Zašto osjetimo gorko u ustima?

Kada osjetimo gorčinu u ustima, to može biti rezultat različitih faktora.

Okusni pupoljci i gorčina

Okusni pupoljci igraju ključnu ulogu u osjetu gorčine. Oni se nalaze na jeziku i usta te su odgovorni za prepoznavanje različitih okusa. Postoje posebni okusni pupoljci koji su osjetljivi na gorčinu. Kada tvari koje sadrže gorčinu dođu u kontakt s tim pupoljcima, oni šalju signale mozgu koji nam govore da je hrana ili piće gorko.

Razlozi za gorčinu u ustima

Gorčina u ustima može biti uzrokovana raznim faktorima. Jedan od čestih razloga je konzumacija određenih namirnica ili pića koje sadrže tvari poput tanina ili alkaloida koji imaju gorak okus. Primjeri namirnica koje mogu uzrokovati gorčinu u ustima su kava, čaj, čokolada, grejp, maslinovo ulje i neka ljekovita bilja.
Drugi razlog može biti suhoća usta. Kada usta nisu dovoljno hidrirana, slina koja je odgovorna za neutraliziranje okusa se smanjuje, što može rezultirati pojačanim osjećajem gorčine.

Zdravstveni problemi

Gorčina u ustima može biti i simptom određenih zdravstvenih problema. Na primjer, gastroezofagealni refluks (GERB) može uzrokovati vraćanje kiseline iz želuca u jednjak, što može dovesti do osjećaja gorčine u ustima. Drugi mogući uzroci uključuju žučne kamence, infekcije u ustima, bolesti jetre ili žučnog mjehura.

Kako se riješiti gorčine u ustima?

Ako često osjećate gorčinu u ustima, važno je posjetiti liječnika radi utvrđivanja uzroka. Liječnik će moći provesti potrebne pretrage i dijagnostiku kako bi otkrio moguće zdravstvene probleme. U međuvremenu, možete pokušati smanjiti osjećaj gorčine ispiranjem usta vodom ili konzumiranjem namirnica koje mogu neutralizirati gorak okus, poput jogurta ili banane. Također je važno održavati hidrataciju i redovito čistiti zube i jezik kako biste smanjili mogućnost nakupljanja bakterija koje mogu uzrokovati gorčinu u ustima.

  Ocijeni članak!